Kroppskontakt. Steffo Törnquist och Cecilia Ehrling är klara för final i Let’s dance 2014. Men hur oskyldigt är egentligen flirtandet i Sveriges populäraste fredagsunderhållning. Foto: Magnus Ragnvid/TV4 Visa

Hur påverkar dans relationer?

Parrelationen Sex och närhet

Det är fredag kväll i vår tv-soffa. En nybantad Steffo Törnquist svingar sin danspartner Cecilia Ehrling. Paret håller varandra nära och ser kära ut. I publiken sitter Steffos fru. Hon ser glad ut, men jag kan inte låta bli att undra: Är Let’s dance-flirtandet bara på låtsas?

Kanske är det bara jag som är fånig och inte förstår att se skillnad på konst och flirt. Men i Norge kallas Let’s dance, för skilsmässoprogrammet eftersom så många romanser uppstått bland deltagare. Och även kring den svenska produktionen förekommer ständiga romansrykten. Anders Edholm, som är pressansvarig för Let’s dance bekräftar att nya romanser är en del av programidén.

– Sådant uppstår ju ganska naturligt när människor är så nära varandra och dansar. I år har det ju inte blivit några nya par vilket är lite synd.

När den deltagande kändisen sätts ihop med sin partner anstränger man sig för att deras personlighetstyper ska passa ihop. Och visst, menar Edholm, kan det då bli problem när den som dansar redan lever i ett fast förhållande.

– Under den förra säsongen reagerade till exempel hollywoodfrun Maria Montazamis make Kamran på att hon hade för nära kontakt med dansaren Kristjan, berättar han.

Karin Andelius, ansvarig för danslinjen på Kaggeholms folkhögskola tycker inte att det är så konstigt. Hon tittar ibland på programmet med sina barn, men skulle inte vilja att hennes egen man deltog i Let’s dance.

– Jag skulle inte må dåligt av de få minuter man får ser på tv, utan för att man vet hur mycket tid dansparen spenderar med varandra när de övar.

– Det skulle kännas jobbigt om min man var ensam med en annan kvinna dag ut och dag in, säger hon.

Karin Andelius som jobbar professionellt med dans till vardags kan reagera på urvalet av danser i Let’s dance.

– I många av danserna man valt gäller det att se på varandra och ta på varandra med ett flörtigt förhållningssätt. Det är ju stor skillnad mellan till exempel rumba och cha cha och en vals.

Något som Karin tror är betydligt lättare för de professionella dansarna att förhålla sig till än för de tävlande kändisarna som plötsligt hamnar i dansens värld utan tidigare förkunskaper.

– Jag är ju egentligen förespråkare för kroppsliga uttryck och har bearbetat bilden av min egen kropp som något annat än ett sexobjekt. Men för en vanlig person, som fått medias bild av våra kroppar som sexobjekt, kan det nog vara svårt att vara helt neutral när man dansar så tajt och med så lite kläder.

Anders Edholm som är pressansvarig för Let’s dance tycker inte att TV4 har något ansvar för att de som deltar i Let’s dance och deras kärleksrelationer.

– Det måste ju vara upp till varje deltagare. Vi försöker ju inte frammana eller hetsa dem att vara otrogna, utan händer det så händer det.

På fredag är det dags för final i programmet. Danslärare Karin Andelius har inte bestämt om hon kommer att titta.

Hennes döttrar gillar programmet och Karin tror att det kan vara viktigt att prata med sina barn om de kroppsideal som visas. Att man inte alls behöver vara så smal som dansarna på tv:n.

– Sist jag tittade kom jag på mig själv med att tänka att en utan dansarna var lite mullig. Sedan insåg jag att hon bara var normal, eftersom magen hade en gnutta fett. Då fattar man hur lätt det är att bli invaggad i de här idealen. Sådant måste man vara medveten om när man tittar med barnen.

Fakta:

  • Fakta: Final på fredag
  • På fredag har programmet Let’s dance final för säsongen.
  • De par som dansar i finalen är Benjamin Wahlgren och Sigrid Bernson samt Steffo Törnquist och Cecilia Ehrling.
  • Sagt om Let’s dance:
  • ”Det var så mycket sårade­ känslor.­ Vi pratade massor och det var många tårar.­”
  • Maria Montazami, deltagare 2013
  • ”Skulle jag vara gift med någon där förhållandet blivit en vardag skulle jag aldrig låtit min partner vara med i Let’s dance.”
  • Laila Bagge, tidigare deltagare
  • ”Man är väldigt nära varandra i två månader. Det blir ”vi två mot världen”-känsla som jag tror att många faller för.”
  • David Hellenius, programledare

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS