Vägval. Ibland kan tankar på en gammal kärlek dyka upp när man ska gå vidare i sin relation. Det betyder inte nödvändigtvis att relationen man lever i är fel. Visa

Jag drömmer om min gamla kärlek

Parrelationen Otrohet

Frågeställaren lever i ett lyckligt förhållande, men tänker oroväckande ofta på sin gymnasiekärlek. Christina Halldorf ger råd.

Fråga:

Hej Christina.
Jag är snart 25 år och har varit tillsammans med min pojkvän i fyra år. Vi är kära och har det bra. På många sätt tänker jag att detta är mannen jag vill leva med, och att vi borde gå vidare och förlova oss.

Nu till mitt problem, för det finns en sak som håller mig tillbaka. Saken är att jag ofta tänker på min kärlek från gymnasiet. Denna kille var min första kärlek och vi tyckte om varandra och dejtade till och från under några år. Vi blev dock aldrig ett par på riktigt. Ändå händer det att jag drömmer om honom, och att vi är tillsammans.

När jag vaknar mår jag dåligt över att det bara var en dröm. Jag vet inte vad jag ska göra av dessa tankar, och jag vet inte heller om killen från gymnasiet är i ett nytt förhållande. Rent logiskt vill jag glömma honom och satsa helhjärtat på min nuvarande relation, men jag blir så osäker. Är jag fortfarande kär i gymnasiekärleken, eller kommer dessa tankar lägga sig om jag bara bestämmer mig för att gå vidare med min pojkvän?
/Förvirrad i början av livet
 

Christina svarar: Så bra att du hör av dig med din fråga! Jag tror att det är rätt många som på olika sätt kan relatera till den. Inför stora beslut i våra liv dyker tvivel ofta upp, det är nästan ofrånkomligt. Du verkar ändå rätt säker på hur du skulle välja om förståndet fick styra ditt val. Men så dyker de andra tankarna upp, som delvis bygger på drömmar och fantasier om en person som du en gång var förälskad i. Vad ska man göra med sådant?

Kanske har du läst barnboken (som är lika mycket för vuxna) om Den lille prinsen? Där beskriver författaren genom sin prins hur kärlek till en annan person växer till. Prinsen håller av en särskild ros. Han inser att om någon annan gick förbi och såg alla rosorna, skulle den tro att hans särskilda ros var som vilken annan ros som helst.

Men prinsen säger att hans ros är den mest värdefulla av dem alla. ”Därför att det är henne som jag har vattnat. Som jag har skyddat. Som jag har hört beklaga sig. Därför att det är min ros.”

Han beskriver helt enkelt hur kärleken växer fram ur vardagens omsorg om varandra. Det handlar inte så värst mycket om ”fjärilar i magen”, även om de visst kan förekomma. Men det som verkar enkelt blir inte alltid så självklart som det ser ut. Alldeles för många par glömmer med tiden bort att visa den vardagliga omtanken om den andre, kanske för att man tror att kärlek är en känsla mer än en handling. Men de båda är oskiljaktiga.

Tillbaka till dig och tonårsförälskelsen, som ställer till det för dig. Det känns ju inte bra att tänka på och drömma om någon annan, samtidigt som man är i relation med den man tänkt förlova sig med. Man kan känna sig falsk, fast man inte menar att vara det. För varken sina tankar eller nattens drömmar styr man särskilt mycket över.

Det tycks som att det aldrig ”blev något på riktigt” mellan er i gymnasiet. Kan du minnas vad det var som gjorde att ni inte blev ett par då, när möjligheten fanns? När vi ser på vissa minnen i efterhand förskönar vi ofta verkligheten lite. Vi minns det vi vill minnas, inte det som var jobbigt eller ledsamt. Det kan vara viktigt att få med hela bilden, för att bättre kunna förhålla sig till den kluvna längtan som vaknat i dig.

Läs mer: Jag har blivit kär i en annan – vad ska jag göra?

Hur ser du på din pojkvän som du nu har varit tillsammans med på riktigt i fyra år? Vad betyder han för dig? Hur skulle en framtid med honom kunna bli? Eller en framtid utan honom? Ni står på startlinjen men du är osäker på om ett beslut att gå vidare tillsammans är ”det rätta”. Finns det något mer än tankarna på den andre som får dig att tvivla på er relation?

Du frågar om de där tankarna kommer att lägga sig om du väljer att satsa på din pojkvän. Det troliga är att de kommer att mista sin kraft när du fattat ett beslut, men då och då kan nog en tanke på honom poppa upp ändå. Det är rätt vanligt att vi ibland under livet undrar över hur allt skulle ha sett ut om vi valt eller kunnat välja vår väg på annat sätt.

Det betyder inte att vi tvivlar på om vi valt rätt, utan är bara en påminnelse om att vi ständigt väljer vår väg framåt genom små och stora beslut och att det är rätt spännande att se hur allt kan bli till slut. Och inte minst vilka vi själva blir. Om kärlek, godhet och trofasthet fått växa till sig i oss, sådär som vi skulle önska. Det är egentligen det allt handlar om. Så hur ska du välja? Det är det bara du som kan, och måste svara på.

Läs mer: Tio tecken på att ni har det bra i ert förhållande

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS