//tv.dagen.se/hjalp-min-partner-ar-svartsjuk-pa-exet

Min partner är svartsjuk på mitt ex

Parrelationen

Att ha kontakt med sitt ex är okej - så länge man sätter sin nuvarande partners känslor först, menar Fixa kärlekens parterapeut Hanna Möllås.

Vi stadgar oss allt senare i livet­. Det innebär att de allra flesta av oss hunnit med någon, eller kanske flera kärleksrelationer innan vi gifter oss.

Överallt kan man stöta på sitt ex. På Konsum, i kyrkan och på nätet. Ibland blir dessa avslutade­ relationer ett problem.

– Före detta partners kan ställa till det jättemycket i våra relationer. Det kan handla om att ens nuvarande partner tycker att man blir för glad när man träffar sin förra partner, eller att något uppdagas som den nuvarande partnern inte visste, säger parterapeut och sexolog Hanna Möllås.

Hon menar att det inte är så konstigt att man kan bli svartsjuk på en person som ens partner älskat och kanske till och med levt ihop med tidigare.

– Vi har ju alla behov av att känna oss speciella och utvalda. När vi blir påminda om att vår partner också älskat andra störs den känslan. Dessutom kan före detta partners påminna oss om att kärleken och själva livet är skört.

När ett par kommer till Hanna och berättar att de kämpar med svartsjuka gentemot någons ex, brukar hon börja med att försöka få dem att tänka på nuet. Den relation man har valt och vill satsa på.

– Var är ni nu, brukar jag fråga dem. Vad vill ni nu?

Ofta kan dessa enkla frågor vara vägledande för vad man behöver jobba vidare med, och hur man ska göra sig av med det gamla som stör.

En vigsel betyder ju egentligen att man en gång för alla väljer bort både det som varit och alla andra potentiella partner man kan komma att möta i framtiden.

Ändå, menar Hanna, kan det mellan vissa gifta makar finnas en otrygghet på det här området. Kanske känner sig den ena osäker på hur många partners den ena haft tidigare.

– Den ena kanske tycker att det där har jag lämnat, det vill jag inte prata om. Och visst, det är en balans hur mycket man ska behöva älta sitt tidigare liv. Men om den andre känner sig osäker kanske man faktiskt behöver bestämma att nu berättar vi allt.

Det händer att Hanna Mölllås råder par att göra ytterligare en liten ceremoni, för sig själva. Ett slags ställningstagande för att understryka att det från och med nu är enbart den här relationen som gäller.

– Det här låter kanske galet, men ibland är det faktiskt bra att göra något symboliskt tillsammans. Det kan handla om att man gräver ned ett kort på den före detta partnern, eller till och med bränner upp det.

Men är det då överhuvudtaget sunt att han kontakt med sin före detta partner?

– Om ens partner har barn tillsammans med någon annan, behöver man givetvis tillåta sin partner att ha en fungerande vänskapsrelation med barnens mamma eller pappa.

Finns det inga barn med i bilden är det alltid den nya partners känsla som ska sättas först.

– Den du älskar nu ska vara trygg med allt du säger och gör i mötet med din tidigare partner. Oavsett om ni träffas i det verkliga livet eller på till exempel Facebook. Din uppgift är att få din partner att känna sig unik och utvald.

Dessutom, menar Hanna, är det alltid bra att vara medveten om att en före detta partner kan innebära en särskild lockelse.

– Risken ligger oftast i att man får kontakt med någon som man varit förälskad i och som känner en väl. När det strular i den nya relationen kan det vara lätt att känna att den personen förstod mig mycket bättre. Då kan det ibland hända att energin läggs på den gamla relationen istället för den nya.

ANNONS