//tv.dagen.se/renovera-inte-sonder-relationen

Parterapeuten: Bygg inte mer på ert hem än relationen

Föräldraskap Parrelationen

Svenskar älskar att renovera och alltför ofta blir det på bekostnad av relationen. Man kan inte byta tid med sin partner mot ett ständigt snickrande, menar parterapeut Laila Dahl.

Håller er kärlek på att drunkna i färgburkar och byggdamm? Ni är inte ensamma. En undersökning som gjordes av designföretaget Houzz för några år sedan visar att var tionde svensk övervägt parterapi eller skilsmässa efter en renoveringsprocess. Fixa kärlekens parterapeut Laila Dahl bekräftar bilden.

– Ja, jag möter de här paren rätt ofta. De som låtit husprojekten eller lägenhetsrenoveringarna ta över.

Ofta, berättar Laila, är de här paren i åldern då man får barn.

– När jag var gravid med mitt första barn sa min barnmorska att ”ni ska väl inte renovera också?” Det skulle vi inte vid det första besöket på mödravårdscentralen. Men vid ett senare besök var jag tvungen att erkänna att vi köpt hus, och skulle börja renovera.

Laila Dahl menar att detta­ är något vi har i oss. Vi vill boa, precis som djuren, för att skänka våra barn trygghet. Men det finns också andra skäl till att vi renoverar mer än vad vi egentligen orkar med:

– Jag tror att vi svenskar stressar varandra med att lägga ut fina hembilder i sociala medier. Vi har väldigt höga krav på hur det ska se ut i våra hem.

Laila menar att det egentligen kanske inte är fel att renovera. Problemet är att våra scheman redan är proppfulla och så försöker vi pressa in renoveringsprojekten också.

– Man kan inte bara byta tid i soffan med sin partner mot ett ständigt snickrande. Då måste man i stället välja bort något annat.

Kanske har man ett styrelseuppdrag på fritiden som man kan sätta på paus ett tag. Eller så kanske man får dra ned på umgänget med vänner under en tid.

Däremot behöver man ju inte helt sluta att träffa vänner medan man renoverar.

– När man renoverar måste man släppa kraven på att hemmet ska vara tipp topp. Man kan inte få allt, men man kan bjuda hem folk ändå. Det går faktiskt att sitta på golvet och äta hämtpizza tillsammans.

Innan man drar igång sitt gemensamma projekt är det viktigt att se till att båda vill renovera och att man är överrens­ om vad man ska göra.

– Ofta är det någon som driver på och vill lite mer än den andra, och så ställer den andra upp och tänker att det löser sig nog. Det är bristande kommunikation. Om ni ska orka hela vägen måste båda vilja var med och driva.

Men vad ska man då göra om man ändå står där i byggdammet och känner det som om man tappat bort varandra?

– Då måste man först och främst erkänna för varandra att renoveringen har blivit ett problem, och att relationen måste gå före. Även om det innebär att renoveringen tar ännu längre tid måste man lägga in tid för att ta hand om varandra. Ett tips kan vara att renovera varannan helg och ge tid för varandra varannan helg.

Läs mer: Malina Abrahamsson: Bevara mig från renoveringshetsen

ANNONS