//tv.dagen.se/varfor-sager-du-aldrig-att-jag-ar-fin

Parterapeuten Laila Dahl: När du aldrig får höra att du är fin

Kommunikation

Du har klippt dig, men han verkar inte se. Aldrig får du några blommor och när sa han egentligen senast att han älskar dig? Ibland kan vi känna oss obekräftade av vår partner, och kanske känner din partner likadant? Då är det dags att lära sig vad den andre behöver, menar vår parterapeut Laila Dahl. I Fixa kärleken del sex svarar hon på frågor om bekräftelse.

Hur vanligt är det att man känner sig obekräftad av sin man eller fru?

Det är väldligt vanligt. Särskilt under småbarnsåren, då man lätt hamnar i läget att barnen alltid går före både sig själv och partnern. Men under sådana perioder behöver man bekräftelse mer än någonsin, för som till exempel mamma behöver man få känna sig som kvinna också, hans kvinna. Om man dessutom har väldigt lite tid på egen hand kan den här känslan av att vara obekräftad växa ännu mer.

Hur mycket bekräftelse kan man begära av sin partner?

Jag tror att det är bra att vara tydlig med sina behov. Om man behöver bekräftelse kan man fundera på vilken slags bekräftelse man längtar efter så att man kan tala om det. Det kanske inte räcker att säga ”jag vill känna mig sedd”. Du kanske måste specificera dig och säga ” jag behöver komplimanger, blommor eller bara att du tar min diskdag för att uppmuntra mig”. Ta inte för självklart att den andre vet vad du behöver.

Har män och kvinnor olika behov av bekräftelse?

Jag tror att vi alla behöver bekräftelse och vi kan alla bli bättre på att både ge det och be om det. Sen kanske vi talar olika kärleksspråk. En vill ha beröring, en annan vill ha ord och komplimanger och en tredje vill ha presenter.

Vilka par är det som får problem med det här?

Ofta händer det när man varit gifta i minst ett par år. Kanske har man med sig olika modeller för att visa uppskattning hemifrån, där den ene har föräldrar som ofta gett varandra komplimanger och den andra haft föräldrar som visat uppskattning på andra sätt. Då är det inte säkert att man förstår vad den andre saknar eller behöver. Den ene kanske tänker att hon redan vet att han tycker att hon är vacker, för han ju sagt det några gånger, medan hon behöver höra det om och om igen.

Hur gör man då för att alla ska må bra i relationen?

Prata igenom vilken typ av bekräftelse var och en av er längtar efter och var specifika. Till exempel: ”jag vill att du ser mig i ögonen och ger mig en puss på kinden när du kommer hem varje dag”, eller ”jag vill att du tar initiativ till att göra något tillsammans bara vi, helst minst en gång i veckan” eller ”jag skulle vilja att du smsar mig några ord minst en gång per dag. Det räcker med Jag älskar dig”. Sen börjar ni träna på detta och försöker bli specialister på varandras behov.

Laila Dahl.

Fakta:

Fakta: Lailas tre tips för att din partner ska känna sig älskad

– Var tydlig med dina egna behov

– Lär dig din partners kärleksspråk

– Träna tills du är specialist på vad din partner behöver

ANNONS