Paret Valiers gräl-tips: En kram i 8 sekunder Visa
Paret Valiers gräl-tips: En kram i 8 sekunder Visa

Paret Valier: Vi ger varandra en kram i åtta sekunder

Parrelationen Kommunikation

När Erik och Mikaela Valier bestämde sig för att satsa helhjärtat på varandra bestämde de sig också för att medvetet jobba på sin kommunikation. Visst blir de osams ibland, men de har utarbetat några knep för att inte köra fast.

De är ett sammansvetsat par, Mikaela och Erik Valier. Hon är projektledare på ett ekonomiföretag, men också djupt engagerad i ungdomsarbetet i Filadelfiakyrkan i Stockholm där Erik är pastor. Precis som alla par hamnar de ibland i konflikter, men till skillnad från många andra har de några egna uttalade strategier som hjälper dem att inte köra fast när de blir osams.
– En sak vi gör är att vi metabråkar, berättar Erik. Det betyder att vi, mitt i bråket, försöker ställa oss utanför det en stund och liksom dekonstruera det. Vi berättar vad vi hör den andre säga och hur vi tolkar det. Sedan försöker vi analysera varför vi tolkar den andre som vi gör.

Mikaela instämmer och menar att om man tar sig tid att gå till botten med varje gräl hittar man ofta någon slags rädsla.
– Det kan handla om att jag är rädd för att du ska tycka att jag är löjlig, eller att man är rädd för att den andre har lämnat en utanför.

Ytterligare ett knep som de brukar ta till ibland efter en konflikt är ”åtta-sekunders-kramen”. Det innebär att man håller om varandra i åtta sekunder.
– Den som är upprörd kanske räknar lite snabbare än åtta sekunder, skrattar Erik Valier.
– Men det funkar ändå. Forskning visar att närhet är ångestdämpande och gör oss gladare, menar Mikaela.

Mikaela och Erik är noga med att poängtera att alla relationer är olika, men just för dem har viljan och det aktiva valet att arbeta för att förstå varandra blivit som ett ”lim”. Som något som för dem närmre varandra.
– Vi misslyckas precis som alla andra, och vi kommer förmodligen att bråka ibland tills döden skiljer oss åt. Men vi vill göra det så bra konstruktivt som möjligt och därför fortsätter vi att öva, säger Mikaela Valier.

Läs också: Hemligheten som avslutar era gräl – och låter er komma vidare

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS