Alf B Svensson, psykolog och Fixa kärlekens relationsexpert. Visa
Tips för att hitta kärleken. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT Visa

Checklista: Är han / hon rätt partner för mig?

Singelliv

Det svåraste är inte att hitta någon att älska. En betydligt större utmaning är sedan att älska den man hittat.

Har ni sett programmet ”Gift vid första ögonkastet”­ där sex singlar som tröttnat på singellivet, ragga på krogen och alla datingsajter gifter sig med en person som de aldrig träffat och inte vet någonting om?

De litar på att SVT:s experter hittat en lämplig partner åt dem bland de 435 singlar som velat medverka i programmet. Det är ett slags modernt, arrangerat äktenskap och personerna gifter sig med avsikten att det ska hålla hela livet. Samtidigt tar de varandra på öppet köp och efter fyra veckor kan de välja att skiljas.

Programmets torftiga vigselakt liknar en snabbvigsel i Las Vegas och är över på två minuter. Dagen avslutas med att singlarna på bröllopsnatten förväntas ha sex med en främling som de bara känt under några timmar.

Jag kan tycka det är lite förvånande att en präst i Svenska kyrkan medverkar i ett kärleksexperiment där brudparen kan begära skilsmässa redan efter fyra veckor. Programmet tar emellertid upp en viktig sak.

Ska man få ett lyckligt äktenskap kan inte bara en tillfällig förälskelse eller en sexuell attraktion styra vårt val av partner. Ska ett äktenskap hålla hela livet krävs det betydligt mer.

Här är en checklista till dig som vill veta om du ”hittat den rätte”. En lista som kanske också ger dig som lever i ett lyckligt äktenskap en förklaring till varför ni lyckats när andra misslyckats.

  • Kan ni prata om känslor, om vad ni uppskattar, saknar och irriterar er på?
    Då är chansen stor att ni också kan hantera de konflikter som uppstår i alla äktenskap. Skillnaden mellan lyckliga och dåliga äktenskap är inte som många tror antalet konflikter, utan förmågan att hantera konflikterna.
  • Finns det ett ömsesidigt hänsynstagande? Eller är det en som dominerar och bestämmer mycket? Att älska är att kunna sätta den andres behov och önskningar framför sina egna.
  • Har ni ungefär samma värderingar om vad som är livets mål och mening, om hur ni ska leva ert liv? Att till exempel dela samma tro ger en djup gemenskap. Att ni har likartade värderingar är viktigare än att ni har samma personlighet.
  • Har ni några gemensamma intressen? Har ni inte det lever ni snart i skilda världar. Chansen att det håller ökar också om ni har en likartad bakgrund och inte är alltför olika när det gäller begåvning och utbildningsnivå.

Läs också: Män, engagera er i förhållandet när det är som tuffast!

 

Men många singlar är alltför kräsna. De letar och letar men hittar ingen som motsvarar alla enskravspecifikationer, fast det ofta räcker att han eller hon uppfyller hälften.

Det svåraste är inte att hitta någon att älska. En betydligt större utmaning är sedan att älska den man hittat.

Läs också: Gå i terapi redan innan ni får en kris

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS