”Det blir falskt om vi inte tillåter oss att erkänna att vi finner attraktion i utseende”, säger Hanna Möllås. Foto: Mattias Käll Visa
Hanna Möllås. Foto: Privat Visa

Parterapeuten: Vi faller både för insidan och utsidan

Singelliv

Allt stämmer. Ni har samma humor, samma värderingar, och kanske kan du bortse från att du inte attraheras av personens utseende. Eller? Hanna Möllås, kristen sexolog och parterapeut tror att vi måste tillåta oss att se till helheten och lyssna på vårt hjärta.

Det är insidan som räknas, brukar man säga, men när man ska välja partner sitter insidan och utsidan ihop, menar Hanna Möllås.

I sitt arbete som kristen sexolog och parterapeut möter hon ibland singlar i kyrkan som har dåligt samvete för att de inte kan bli förälskade i en person som är snäll, men som man inte känner sig fysiskt­ attraherad av. Gud har uppenbarligen gjort oss olika, och vi faller vi också för olika personer.

För vissa spelar det yttre ingen roll och man kan bli attraherad ändå. För andra är det viktigt att utseendet hos en potentiell partner stämmer för att man ska bli förälskad. Om man känner så ska man inte be om ursäkt för det, menar Hanna Möllås. Man måste våga lyssna på sitt hjärta. Samtidigt är hon noga med att betona att utseendet bara är en del av olika faktorer som avgör om vi blir attraherade eller inte.

–  Skönhet är ett mångfacetterat begrepp. Utsidan och insidan hör ihop. Om vi attraheras av en persons utseende kan detta snabbt förändras om vi upptäcker att personen i fråga är elak. Samtidigt kan en person vars utseende vi inte lägger märke till, ha en personlighet som gör att vi ändrar uppfattning om utseendet.

Är det okej att inleda relation och chansa på att man lär sig tycka om hur personen ser ut?

– Om det finns en grundattraktion, så kan man stå ut med väldigt mycket. Men om man retar sig för mycket på något hos den andre, spelar det ingen roll om det sitter på insidan eller utsidan. Man måste fundera över om den frustration man känner kommer att gå över och sedan måste man våga lyssna på sitt hjärta. Det är ju inte heller schysst att låta det gå tio år och sen säga, egentligen har jag aldrig gått igång på dig, men du är ju väldigt trevlig.

Är det inte ytligt att tycka att utseendet är viktigt?

– Det blir falskt om vi inte tillåter oss att erkänna att vi finner attraktion i utseende. Utseende är viktigt, till och med för Gud tror jag. Annars hade vi kanske haft en uppsättning av två, tre människotyper. Nu har skapelsen en sådan uppsjö av kombinationer och möjligheter.

– Gud har inte, som samhället vissa mallar för vad som är snyggt och fult, utan han vill att vi ska se olika ut. Därför måste vi låta olika saker attrahera oss. Det fina med skapelsen är att i dess storhet såg Gud det var gott. Det vill säga skönheten finns där. Men vad vi faller för verkar vara väldigt individuellt.

Varför faller vi för olika utseende?

– Ingen vet, det är det som är så häftigt. Säg att Kalle går in i en affär. Och så går en annan kille in i samma affär, då kommer de att lägga märke till olika personer. Men ingen kan säga vad det var som gjorde att den där blicken, eller­ de där kläderna var intressanta. Det är något individuellt och väldigt genuint för varje människa.

– Varje samhälle lyfter upp olika ideal, men när det gäller att välja en partner handlar det ändå om vad jag tycker är snyggt. Vad vill just jag ha.

Är vi mer eller mindre utseende-fixerade i kyrkan tror du?

– Det är nog lätt att det blir stort fokus på utseende i kyrkan. Kanske just för att vi försöker så hårt att utseendet inte ska vara viktigt. Ju mer vi låtsas som att utseende inte spelar roll, ju viktigare verkar det bli.

– Kyrkan måste våga vara en motkraft som ser till hela människan. Men valet av livskamrat är ett stort val, så varför ska man inte få ta in aspekten av utseende? Med det är ju inte sagt att man inte förstår att utseendet kommer att förändras genom åren tillsammans. Kärlek verkar göra människor vackrare.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS