Foto: Privat Visa
Osjälviskt firande. När Annika och Rickard Sjöberg firade årsdagen för sitt bröllop samlade de in pengar till organisationen MOD – och uppmuntrade fler att bli donatorer. Foto: Privat Visa
Annika och Rickard Sjöberg. Foto: Privat Visa

Programledaren Rickard Sjöberg samlar in pengar på bröllopsdagarna

Må bra Vardagsliv

Bröllopsdag kan man fira varje år – och för programledaren Rickard Sjöberg och hans Annika har firandet mynnat ut i Kärleksdagen: Att sträcka ut sina händer tillsammans för att göra gott för andra.

– Kärleksdagen bottnar i vår kärlek till varandra. Vi tror att det är viktigt att inte låta elden slockna, men vi vill också göra något mer för andra, säger Rickard.

Det var i augusti 2015 som Rickard och Annika sa ja inför 130 vitklädda bröllopsgäster.

– Det var precis när flyktingkatastrofen var som allra värst som vi förberedde vårt bröllop och det kändes jättejobbigt. Vi hamnade i någon slags existentiell svacka där vi undrade om det verkligen var moraliskt och etiskt rätt att lägga ner så mycket tid och pengar på eget nöje, berättar Rickard.

Trots allt kom de fram till ett ”ja – det är okej att låta det handla om oss och vårt bröllop i år”.

– Men i fortsättningen ville vi ägna vår bröllopsdag åt att samla in pengar till organisationer som på ett bra sätt kan omsätta­ kärleksgåvorna till hjälp för människor i nöd, säger Rickard.

Själva fenomenet att fira bröllopsdagar är inte så stort i Sverige.

– Men vi är ju så pass gamla och kanske inte får så många år ihop, så det gäller att fira varje år, skrattar Annika.

Deras firande av bröllopsdaghar dock fått en något annorlunda inramning är romantisk kärleksmiddag på tu-man-hand.

På förra årets Kärleksdag med grillpicknick samlade man in 50 000 kronor till Stockholms Stadsmissions projekt Matmissionen tillsammans med sina gäster.

Och i helgen när ”Kärleksdagen” gick av stapeln för andra året i följd hade 100 gäster samlats i familjen Sjöbergs trädgård för ett riktigt kalasfika.

Samtidigt samlade de in pengar till organisationen MOD – mer organdonation, som kämpar för att alla som behöver en transplantation ska få det i tid och utan onödigt lidande.

Värdparet kallade det för årets MODigaste fika. Kakor, bullar och godsaker, lite musikunderhållning på en enkel scen och en tipspromenad med vinster från sponsrande företag.

Varför just en insamling för att uppmärksamma organdonation?

– Vi känner ju att våra egna liv är ändliga och rätt som det är kanske man behöver en reservdel, skojar Rickard.

Men allvaret bakom är större. Flera i parets bekantskapskrets har både gett och tagit emot organ.

– Och det faktum att det faktiskt är så oerhört många människor som väntar på ett organ och att väntetiden oftast inte handlar om ovilja utan om okunskap gör att vi ville stödja detta, säger Annika.

Läs också: MOD:s grundare: Rickard och Annikas initiativ är fantastiskt

Att klämma till med en rejäl bröllopsfest en gång om år kan tyckas vara att sätta ribban högt men Annika och Rickard tycker inte att det är så märkvärdigt.

– Vi gör det här, andra ägnar veckor, månader och år i projekt av olika slag där man arbetar utan tanke på egen vinning. Det viktiga är inte hur man gör, det viktiga är att man gör någonting, säger Rickard.

Kärleken och omtanken om medmänniskan har djupare dimensioner för Rickard och Annika som båda ser gudstron som något absolut självklart. Något som ”förhoppningsvis ger ett större och vidare perspektiv och gör att man blir mer tolerant och kärleksfull”, säger Rickard.

– Tron är så självklar men vi har haft många samtal om man gör för att föra över det här självklara, tron och kärleken, till andra människor och till sina barn. Hur gör man det på bästa sätt? säger Annika.

Att fira Kärleksdagen när ord omsätts i praktisk handling kan vara ett sätt.

– Egentligen är ju varje dag full av möjligheter att räcka ut sina händer, och det ska Gud veta – han vet – att vi inte lyckas med alla möjligheter vi får. Men alla framsteg är av godo, säger Rickard.

Att ta vara på kärleken och hålla lågan vid liv som par är inte heller alltid så enkelt. Både Rickard och Annika är mitt i livet, han som programledare på TV4 ibland annat Postkodmiljonären och Drömpyramiden, hon som chef för kommunikation och insamling på Reumatikerförbundet.

– Vi är inte purunga längre, vi har båda varit gifta tidigare och har barn på varsitt håll, och det kan vara en utmaning att få ihop pusslet. Men i grunden är vi vansinnigt förälskade i varandra och det är en bra början, säger Annika.

– Och så har vi bestämt oss för att inte passera dåliga gränser. Visst kan det bli diskussioner ibland men vi låter det aldrig gå för långt. Annika är väldigt bra på att inte backa på det där som ligger och gnager, hon tar tag i det. Och då byggs det inga skräphögar under mattan, säger Rickard.

En grundinställning som är viktig, menar de, är att alltid förutsätta att den andre vill mig gott.

– Sedan kan vi gå i god för att gör man sin bröllopsdag till en Kärleksdag så blir det verkligen en fantastisk dag!

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS