Har jag dålig självkänsla - eller är jag bara rädd för det?

Släkt och vänner

Terapeuten: Jag tror faktiskt att vi blivit överdrivet rädda för att ha dålig självkänsla.

”Kan det vara så att jag har dålig självkänsla?” Den frågan får Fixa kärlekens sexolog och parterapeut Hanna Möllås ofta av patienter i samtal på sin mottagning.

– Och visst finns det de som har dålig självkänsla, men ibland­ tror jag faktiskt att vi blivit överdrivet rädda för detta.

Överallt talas och skrivs det om hur viktigt det är att ha en god självkänsla. Självhjälpsböcker och föreläsare tjänar pengar på begreppet.

– Jakten på, och trenden att hitta sin självkänsla har lett till att vi ofta övertolkar reaktioner som egentligen är helt naturliga. Vi tror att det är något fel på oss fast det kanske inte är det, menar Hanna Möllås.

Många tror till exempel att man måste ha en åsikt om allt. Annars har man dålig självkänsla.

– Vi lever i ett samhälle där man alltid ska tycka si eller så om allting, vare sig det gäller politik, familj, heminredning eller elavtal. Men sanningen är att alla människor inte tycker så där mycket.

Så att inte veta vad man tycker behöver alltså inte betyda att man har dålig självkänsla?

– Nej, inte nödvändigtvis, menar Hanna. Du förväntas vara tydlig och klar i alla frågor. Och visst är det viktigt att våga uttrycka en åsikt om man har en. Men ibland är det lika viktigt att våga säga att man inte vet vad man tycker, eller att man inte bryr sig,

För även om det ibland känns som om alla beslut är livsavgörande så är det verkligen inte så.

– Jag tror snarare det är sunt om man kan låta bli att engagera sig med en åsikt om allt. Alla de där valen där vi ska tycka kan annars ge oss ganska mycket ångest.

Många tror att självkänsla är som en diagnos. Något man aningen har, eller inte har. Det är också fel, menar Hanna Möllås.

– Självkänslan är ofta situationsberoende. Vissa gånger kan man känna sig modig och stark, men när man är tillsammans med andra människor i andra situationer kommer tvivlet. Passar jag in här? Har jag verkligen något att komma med?

Alla har en självkänsla och alla måste vi jobba med den hela tiden, menar Hanna Möllås. Och den som verkligen har problem med att framföra sin åsikt kan öva upp det.

– Fundera ut vad du tycker. Sedan kan du ställa dig framför spegeln och öva på att säga till dig själv vad du tycker!

Det allra viktigaste för den som vill försäkra sig om att man har en god självkänsla, är att komma ihåg att man är Guds skapelse, tycker Hanna Möllås. Sann självkänsla börjar faktiskt där.

– I samhället får vi lära oss att vi ska söka efter vårt sanna jag och liksom sätta ihop vår identitet själva. Men egentligen har vi ju redan vår identitet klar. Vi är skapade till Guds avbild

Det kristna synsättet på människan behövs mer än någonsin i dag, menar Hanna. Och även där kan vi var och en öva oss på att få in rätt tänk.

– När du går förbi en spegel. Passa på att möta din egen blick och tänk: Här är jag, och jag ser in i Guds skapelse!

Läs också: Tre kristna par: Så gör vi för att förbättra varandras självkänsla!

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS