Daniel Norqvist, porträttbild
Daniel Norqvist Visa
Cilla Eriksson. Visa
Flirta på kristna läger och konferenser? Ja, men med respekt. Foto: Justin Groep Visa

Experter: ”Ja, flirta på läger och konferenser - men med respekt”

Singelliv

Du har blivit kär för första gången, eller återupptäckt den där pirrande känslan. Kanske har du insett att du inte alls har koll på hur man flirtar eller bara är allmänt nyfiken på hur andra gör för att träffa en kristen livspartner? Fixa kärleken har tagit tag hjälp av två flirtexperter.

Efter att ha deltagit i tv-programmet ”Tro, hopp och kärlek” har både Cilla Eriksson och diakonen Daniel Norqvist fortsatt att prata, debattera och förespråka mer kärlek inom kristna sammanhang. Daniel Norqvist kom att kallas ”kärleksdiakonen” och Cilla Eriksson har tagit initiativ för att sammankalla och anordna singelträffar i kyrkan. När de får frågan om det verkligen är okej att flirta på konferenser, läger eller andra kristna sammanhang är svaret givet:

–  Klart man ska flirta! Men det ska göras med respekt. Ett läger eller en konferens är först och främst till för ens personliga utveckling med Jesus. Han är hörnstenen i allt, säger Daniel Norqvist.

Cilla Eriksson håller med.

–  Om du verkligen vill att din partner ska vara kristen, var ska du träffa personen om inte i ett kristet sammanhang? Visst kan du råka träffa någon annan kristen på gymmet eller på en restaurang, men chansen är betydligt mindre. Att därför aktivt söka någon i kristna sammanhang tycker jag är helt okej, säger Cilla Eriksson.

Finns det skillnader i att flirta inom kristna sammanhang eller utanför?

–  Det kan bero på var man rör sig någonstans. Utanför kyrkan kanske man flirtar på fester och barer där alkohol är mer inblandat. Men då kanske det seriösa intresset inte finns på samma sätt, säger Cilla Eriksson.

Både hon och Daniel tror dock att det i grund och botten inte finns några större skillnader i hur man flirtar. Enligt Daniel är det viktiga att man respekterar personen i fråga och går in för att verkligen lära känna den.

– En långvarig relation bygger man på djupet där man tillsammans delar tron, hoppet och kärleken.

Finns det några nya sätt att flirta inom kyrkan?

– Skulle jag påpeka att något sätt är nytt skulle det innan denna artikel är publicerad upplevas som gammalt, säger Daniel tvekande.

Han tänker främst på den snabba utvecklingen inom sociala medier där olika dejtingappar och hemsidor används flitigt för att få kontakt med nya människor. Cilla nämner den kristna sidan Kristendate.se som är en mötesplats för singlar med kristna värderingar. Genom sociala medier kan man hitta varandras gemensamma nämnare och enkelt starta upp ett samtal, menar Cilla.

– Jag tycker också att det blir allt vanligare att registrera sig för att gå på singelträffar i kyrkan. Det har länge funnits behov av ett forum för att träffa andra kristna singlar – men det fanns ingen plattform för det.

Flirtas det annorlunda beroende på ålder?

–  I tonåren kan jag tänka mig att det är lite enklare. Ju äldre man är desto försiktigare blir man. Men yngre är ofta mer nervösa på singelträffar. De över 40 år vågar bjuda mer på sig själva. De har varit med om mycket och tar inte det hela på lika stort allvar, säger Cilla Eriksson.

Finns det vissa konferenser eller läger som är mer flirtiga än andra?

– Jag tror läger och konferenser som riktar sig till unga eller unga vuxna rent procentuellt har högre flirtningsgrad. Men bara för ett halvår sedan läste vi om Ene och Lars som gifte sig i 80 års åldern – så där människor finns, finns också kärlek. Det gäller bara att våga pröva för att hitta den, säger Daniel Norqvist.

Läs mer: 12 tips för när du ska gå på dejt

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS