Stefan och Lillemor Claar. Visa
Foto: Natanael Gindemo Visa
Fråga: Hur jämställda är ni i arbetsfördelningen hemma? Visa

Fråga: Hur jämställda är ni i arbetsfördelningen hemma?

Parrelationen Kommunikation

Tre par svarar.

Stefan och Lillemor Claar:

Faktum är att vi tänker aldrig i kvinnligt eller manligt i våra vardagssysslor. Den typen av tänkande har aldrig styrt oss. Vi bara gör. Under vårt äktenskap har vi inte behövt använda orden: nu har jag gjort det här, så nu är det din tur nästa gång. Det upplever vi som en styrka.

Men vi har olika gåvor och anlag för olika saker. Lillemor är till exempel mer praktiskt lagd än Stefan. Hon är därför många gånger bättre på att ta tag i sådant och hon är utan tvekan mycket bättre på att laga mat. Men Stefan har lätt för att ta hand om disk och plocka undan och röja. Vi har inte låst oss i ett könsrollstänkande

Erik och Mikaela Valier:

Vi har ett pågående samtal där vi pratar om arbetsfördelning, könsroller, stereotyper och arv från respektive uppväxtmiljö. Vi försöker klura ut vilka sysslor inom hushållet som vi är bra på och försöker fördela utefter det. Vi har insett att det är stor skillnad på utförandet av hushållssysslor och initiativtagandet till utförandet av hushållssysslor.

Det är lätt att tro att det är jämställt hemma för att man delar på sysslorna, men ändå är det en av parterna som ständigt måste ligga steget före. Just nu jobbar vi mot att vi ska vara jämställda inom projektledandet av vår familj. Vi är inte färdiga i våra samtal kring detta och diskuterar en tänkbar lösning där själva projektledandet av ”Familjen AB” ska ses mer som ett jobb som en av parterna ska ta extra tid för, och alltså gå ner i arbetstid för det.

Nina och Peppe Eriksson:

Vi tycker nog att jämställdhet är viktig men det där är nog rätt svårt att väga in. När är det egentligen jämställt? Vi har ju inga barn så vi lever en rätt laidback livsstil. Vårt motto är att när båda två är nöjda så är det nog jämställt. Vi har hittat en arbetsfördelning utifrån vad som faller sig naturligt hemma hos oss.

Peppe är den som alltid lagar mat! Helt enkelt därför att han är suveränt på matlagning. Nina är den glada diskaren. Fast det blir ju inte så betungande eftersom vi har diskmaskin! Innan vi möttes levde Nina på babygröt, så ointresserad har hon varit av matlagning. Däremot är Nina den som tvättar alla kläder, helt enkelt för att hon gillar kläder och outfits. Sen finns det förstås saker vi gör ihop allt eftersom det behövs.

Läs mer: Våga prata jämställdhet med din partner

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS