Min dotter vill inte följa med till kyrkan och säger att hon inte tror på Gud. Foto: Unsplash Visa
Alf B Svensson. Foto: Natanael Johansson Visa

Barnen vill inte följa med till kyrkan

Barn och tro

Hej! Jag har tre barn. Både jag och min man är uppvuxna i kyrkan och har en stark tro. Jag längtar efter att mina barn ska vilja följa med till kyrkan och söndagsskolan. Vi har varit där några gånger, men min äldsta dotter vill inte. Hon säger att hon vet att Gud inte finns. Jag vill förstås ge henne frihet att tro eller inte tro, samtidigt som det gör ont i mig. Hur ska jag agera? Och hur allvarlig är barns övertygelse i den här åldern? / Anna

Psykolog Alf B Svensson svarar:
Du är inte ensam om dina frågor, och du delar dem med många föräldrar som gått i kyrkan i hela sitt liv. Barn är olika och dessa frågor kräver egentligen mer utrymme. Här är ändå några korta reflektioner.

Den ena frågan handlar om att dottern inte vill följa med till söndagsskolan. Vet du varför hon inte vill gå? Det avgör vad ni eventuellt kan göra. Är det inte roligt? Trivs hon inte med de andra barnen och ledarna, eller är det för att hon redan är övertygad om att Gud är en bluff?

Kanske behöver hon, oavsett varför hon inte vill gå, en viss inskolningsperiod för att känna sig hemma, upptäcka vilket budskap man förmedlar och lära känna ledarna och de andra barnen. Vill hon inte gå till söndagsskolan bör hon under en period få välja om hon i stället vill sitta hos dig och din man på gudstjänst- en.

Ni kan ju inte lämna henne ensam hemma. Ni ska inte heller behöva stanna hemma bara för att hon inte vill. I en familj får man ibland följa med de andra även om man själv inte vill.

Er dotter säger att hon är säker på att Gud inte finns. Det är en större utmaning än att hon inte vill följa med er till kyrkan. Precis som ni skriver behöver ni respektera hennes sätt att tro. Vi kan ge våra barn en kristen fostran, men en personlig tro kan inte och går inte heller att pressas på utifrån. Den växer fram inifrån.

Bibeln uppmanar oss föräldrar att fostra och vägleda våra barn på det andliga området. Även FN:s barnkonvention säger att vi föräldrar har både rättighet och skyldighet att ge barnen ledning på det andliga området (artikel 14). Samtidigt varken kan eller får vi tvinga på dem vår tro.

Jag tycker du ska prata med henne om varför hon inte tror på Gud. Var nyfiken, avbryt inte, hjälp henne att utveckla sina tankar och respektera hennes svar. Men berätta sedan varför du tro på Gud och vad din tro betyder för dig.

Samtala också som familj om vad ni tror att Jesus skulle ha gjort i olika situationer. Om han såg någon bli retad i skolan, om han vann en miljon på Bingolotto eller om en tiggare bad honom om pengar. Då upptäcker kanske er dotter hur fin och bra den kristna etiken är. Det kan i sin tur skapa ett större intresse för frågan om Gud kanske trots allt finns.

Fakta:

  • Alf B Svensson, leg. psykolog, svarar på familjefrågor.
  • Skicka din fråga till expert@dagen.se eller till Dagen, Expertfråga, 105 36 Stockholm.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS