http://tv.dagen.se/bosse-och-ilona-bonen-knyter-oss-samman

Ilona och Bosse Wetterud: Bönen enar oss efter konflikter

Parrelationen Kommunikation

När en lugn person, och en annan med många, snabba känslor möts finns risk för både missförstånd och olika sätt att hantera konflikter.

Så har det varit för Bosse Wetterud och hans fru Ilona. Men de har hittat knepet.

– För oss handlar det mycket om att vi ber tillsammans. Vi ber på morgonen och på kvällen och ibland på dagen också, och vi läser Bibeln ihop. Och man kan inte fejka inför Gud, man måste be om förlåtelse. Har man konflikter måste man lösa dem.

Ilonas och Bosse konflikter kan variera men bygger ofta på deras olika bakgrunder och språksvårigheter.
– Definitely, säger Bosse med eftertryck på engelska och skrattar.
Ilona ler stort.

Hon kommer från Lettland och talar ännu inte helt flytande svenska När de möttes var Bosse änkeman. De träffades i kyrkan när Ilona var på besök i Sverige, och ganska snart anade hon att han var den mannen som Gud hade visat henne i en dröm. Men resan vidare har inte bara varit enkel för det.
– Men jag tänker att om människor vill förstå varandra, så behöver man inte ord, utan det handlar om attityder, säger Ilona.

Bakom sig hade hon en relation där hon hela tiden tänkt att det var hon som behövde anpassa sig och hela tiden försöka förstå. Det var hon som skulle städa, diska, sköta hemmet, och att nu lära sig att kunna ligga sjuk i sängen, medan Bosse tar fram dammsugaren, har varit en utmaning för henne.

Precis som att lära sig att förstå deras olika temperament.
– Jag är impulsiv och behöver längre tid att landa efter en konflikt. Bosse kan säga, Ilona, jag vill prata NU, och då svarar jag att jag inte kan för jag har så mycket känslor. Jag är som en vulkan, säger Ilona och skrattar, och Bosse nickar instämmande.
– Ibland cyklar jag, åker iväg med bilen, eller går ut och promenerar, innan jag kan, puhhh …

Hon gör en utandning, ler igen, och visar en lugnande rörelse med händerna.
– Och jag fattar ingenting då, säger Bosse och tittar på sin fru.
– Men jag är tacksam till Gud för Bosse. Han är den bästa mannen, säger Ilona och klappar Bosse på benet.

– Det finns en bibelvers som säger järn skärper järn och Gud har verkligen skärpt oss båda två, säger Bosse.
– Jag tror att vi har blivit tryggare med varandra efter att kaffesumpen har fått sjunka ner. Du blir tryggare med mig när du lär dig vad en reaktion och ett ansiktsuttryck innebär. Du har som ensamstående mamma, alltid fått försvara din dotter, försvara dig själv. Det har inte varit lätt.
– Hon har varit som en tigrinna, och så träffar hon mig, en bondkatt, och märker att det jag säger är inget hon behöver försvara sig emot.
Ilona ser på sin man och tillägger:
– Jag kan se att Gud helar mig.

Ilona och Bosse Wetterud

Ilona och Bosse är ett av Fixa kärlekens gifta par som återkommande berättar om sina erfarenheter av att vara man och hustru.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS