när kärlek blir förtryck? Äktenskapet ska hållas högt, men äktenskapet ska också vara en plats för kärlek och respekt. Det finns relationer som är farliga att stanna kvar i, menar parterapeut och sexolog Hanna Möllås. Visa
Fixa kärleken, relationsexpert. Hanna Möllås, Sexolog. Foto: Natanael Gindemo Visa

Så vet du om du lever i en farlig relation

Skilsmässa

Hanna Möllås: Det finns lägen när man måste lämna sitt äktenskap.

Kärlek, trygghet och respekt. Det är känslor som ska prägla äktenskapet. Men många av de människor som söker hjälp hos parterapeut och sexolog Hanna Möllås lever i relationer som andas något annat. En del är rädda, andra känner skam och en del berättar att livet med partnern fått dem att tappa bort sig själva.

– Det finns relationer som är direkt farliga för oss, menar Hanna Möllås. Vi i kyrkan måste vara medvetna om att det kan vara så även bland kristna. Därför får vi inte glömma att det ibland kan vara rätt att uppmana människor att bryta en relation.

Relationer kan vara destruktiva på många sätt.

– Dels kan det ju handla om det uppenbara, där någon faktiskt utsätts för fysiskt våld. Men man kan också bli nedbruten mentalt av sin partner.

Hanna Möllås möter ibland människor som beskriver hur deras partner drar ned dem med förnedrande ord eller genom att hela tiden skambelägga dem. En del människor är väldigt manipulativa mot sin partner. När en sådan person blir ifrågasatt lägger den över felet hos den andre:

– Men vadå, älskar du mig inte? Och har vi inte lovat varandra evig trohet, säger partnern.

En varningsklocka för den som lever med en manipulativ partner kan vara att man börjar tro att man måste ändra på sig.

– Om du alltid tror att allt är ditt fel, är det förmodligen dags att ta sig en funderare.

Läs mer: Att våga älska igen efter ett sexuellt övergrepp

Ett annat tecken på att något är fel i relationen kan vara att man börjar vara rädd för nästa gång ens partner ska bli arg. Hanna Möllås har mött dem som anpassat allt i livet för att den andre ska vara nöjd.

– Ofta börjar ett sådant samtal med att den ene i relationen söker terapisamtal ensam, för att man ska stå ut lite till. Då brukar jag fråga personen varför det bara är du som ska ändra dig. I sunda relationer brukar båda ha en slags förståelse för att man behöver göra något.

Hanna Möllås har också mött kristna där den ene använt Bibeln för att manipulera sin partner. Det finns till exempel män som förtrycker sina kvinnor med bibelverser som ”kvinnor, underordna er era män”.

– Jag brukar säga att de här ställena handlar om att män och kvinnor ska underordna sig varandra. Bibeln säger att vi ska leva i respekt för varandra, inte under förtryck.

En del av dem som kommer till Hanna Möllås för att man lever i destruktiva relationer har tidigare sökt hjälp i kyrkan. Där har man fått rådet att förlåta och försonas.

– Men om man är offer för en destruktiv relation har man oftast inte gjort något annat än att förlåta. Man har vridit sönder sig själv. Då måste man i stället få hjälp att bryta upp.

Den som stannar för länge i en destruktiv relation kan bli överkörd så många gånger att man till slut inte vet vem man är och vad man själv vill, menar Hanna Möllås. Den som lever under rädsla i långa tider blir också hämmad att tänka klart. I ett sådant läge måste kyrkan vara där och lyfta den personens värde igen.

– Vi ska givetvis hålla äktenskapet högt, men vi måste också slå vakt om vad äktenskapet ska vara. Det ska vara en plats för kärlek och respekt och inte för förtryck.

Läs mer: Så går du vidare efter skilsmässan

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS