//tv.dagen.se/min-partner-bjuder-hem-utan-att-fraga

Varför bråkar vi om småsaker?

Parrelationen Kommunikation

Lever man tillsammans, måste man också fatta sina beslut tillsammans. Det menar parterapeut Laila Dahl. I dag handlar Fixa kärleken om att lära sig planera, utan att man blir osams.

”Men kunde du inte ha frågat mig först, innan du bjöd hem folk?”

”Jamen, vi skulle ju ändå äta!”

Känner du igen dig i situationen? I så fall är du inte ensam. Parterapeut Laila Dahl menar att detta med planeringen av det gemensamma livet är ett vanligt problem i många relationer.

– Jag möter ofta par där den ene gång på gång glömmer att fråga sin partner innan man bestämmer något. Det här är en av de allra vanligaste orsakerna till att par börjar gräla.

Besluten som leder till bråk kan handla om både stort och smått. Någon kanske till och med tar ett lån, utan att fråga sin partner.

Men ett vanligare exempel är kanske detta med hur man gör upp planer för att umgås med andra. Här finns så många olika sätt att tänka och fungera, menar Laila Dahl. Det är inte alls säkert att man slagit sig ihop med en partner som fungerar på samma sätt som man själv gör.

– I många relationer är parterna sociala på olika sätt. Den ene kanske älskar att umgås med många samtidigt, på mingel-nivå. Den andre är precis tvärtom. Man vill hellre träffa några få, nära vänner där man kan prata på djupet.

En annan sak som kan göra att man krockar är att den ena parten tänker och planerar utifrån ett logiskt perspektiv, medan den andre tänker och agerar utifrån ett känsloperspektiv.

– Den som är logisk kanske tänker att man har en ledig kväll, och ska ändå äta. Så springer man på någon och bjuder hem dem på pizza.

Det här kan bli helt fel om man har en partner som är känslostyrd.

– Den som styrs av känslor kanske inte alls är på humör för att umgås. Eller så känner man att man vill ha det städat och fixat när folk kommer. Då blir man obekväm av spontanbesök.

Ofta uppstår de här konflikterna i onödan, menar Laila Dahl.

– Kanske är det så att ens partner egentligen vill samma sak som man själv, men behöver lite längre ställtid. Alltså tid för att förbereda sig mentalt för det man ska göra.

Att förstå hur ens partner fungerar när man fattar gemensamma beslut, är viktigare än man kan tro, enligt Laila Dahl.

– Om man gång på gång gör om misstaget att strunta i att fråga sin partner, finns en risk att partnern känner att hon eller han inte blir respekterad. Det kan underminera känslan av trygghet och kärlek.

Därför är det viktigt att ta itu med saken. Alla relationer har mycket att tjäna på att båda parterna vet hur den andre fungerar.

– Då besparar man sig en massa konflikter, säger Laila.

Steg ett för att komma till en punkt där man förstår varandra är förstås att sätta sig ned och prata, menar Laila Dahl.

– Våga fråga din partner hur han eller hon vill att ni ska göra när ni gör upp gemensamma planer. Försök förstå hur din partner fungerar.

Steg två är att sedan respektera, och faktiskt agera utifrån vad man fått veta.

–  Det räcker inte med att man förstår hur den andre funkar. Man måste också acceptera varandra på riktigt. Sedan får man träna sig på att gå halvvägs från var sitt håll.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS