Det blir allt vanligare att kristna församlingar certifieras för sitt nej till alkohol. Foto: Michael Discenza Visa
Håkan Fransson, drogförebyggare. Foto: Privat Visa

Så förhindrar du att din tonåring dricker alkohol

Tonåringar

Drogförebyggaren: Ungdomar under 18 ska inte befatta sig med tobak eller alkohol över huvud taget.

Det allra viktigaste och mest drogförebyggande är en varm relation mellan föräldrar och barn, säger drogförebyggaren Håkan Fransson.

– Krama, bry dig om och lyssna! Tonåringar behöver kärlek, omtanke och empati, säger drogförebyggare Håkan Fransson.

Finns en god relation i grunden blir det där samtalet om alkohol inte så dramatiskt. Och kanske behöver man inte ens slå på trumman med ett viktigt samtal där du ”predikar” för ditt barn.

– De vet oftast vad du står för i alla fall, säger Håkan.

Men några råd vill han skicka med på vägen och ett av dem är: Sätt tydliga gränser och se till att de efterföljs, även om det leder till konflikt med ditt barn.

– Säg NEJ! Ungdomar under 18 ska inte befatta sig med tobak eller alkohol över huvud taget. Du är vuxen, du vet bättre och deras vilja är i sammanhanget ganska ointressant, säger Håkan.

Andra viktiga råd är att lära känna sitt barns kompisar och deras föräldrar.

Gör gärna gemensamma regler om utetider, ha koll på var ditt barn rör sig och var vaken när ditt barn kommer hem. Bjud gärna på en smörgås och prata om hur kvällen har varit.

Bjud aldrig tonåringen på alkohol hemma – all forskning visar att den som får testa hemma dricker mer än andra ihop med kompisar. Tillåt inte heller föräldrafria fester.

– Och om ditt barn ändå börjar röka eller dricka, försvåra det så mycket du kan. Ta med tonåringen och åk bort över helgen om det är vad som krävs för att hålla honom eller henne ifrån det du vet kommer bli en fyllefest, säger Håkan.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS