En unik plats. Kyrkan är en av få platser där olika åldrar möts varje vecka. Visst kan det uppstå friktion, men med kreativitet och tålamod kan vi berika varandra. Bilden: Fritidsgården Gränden i Hillerstorp som precis haft nyinvigning. Visa

Så blir församlingen en plats för alla åldrar

Tonåringar Barn och tro

Hur skapar man en kyrka där människor i olika generationer möts, på riktigt? Vi ger tio tips.

1. Ta vara på de äldres erfarenheter genom mentorskap

Låt alla yngre som vill ha en äldre mentor anmäla sig på en lista. Sedan får de äldre som kan tänka sig att vara mentor anmäla sig. Sedan gäller det att matcha. Detta bör göras i samråd med personerna själva.

2. Fixa tjej- och killträffar

Även om man är olika åldrar kan det faktiskt ligga något förenande i att alla på en plats är tjejer, eller att alla är killar. Ordna en gigantisk tjejmiddag och dansa zumba i kyrksalen eller bjud in män i alla åldrar till en turnering i hockeyspel. Eller gör tvärtom, vet ja! Det kan bli mycket skratt när killar dansar zumba.

3. Se diamanterna bland de äldre musikerna

Även om er församling satsar på modern musik i gudstjänsterna kan de äldre musikerna vara med och spela. En äldre rutinerad basist kan bli en oerhörd tillgång och bidra till stabilitet i ett för övrigt ungt musikgäng.

4. Låt tonåringarna åka på middagsturné

I en Equmeniaförsamling i Mellansverige lät man tonåringarna åka hem och laga middag hos olika församlingsmedlemmar, både familjer och äldre par. Tonåringarna hittade på en enkel vardagsmeny, och kvällens värdar handlade ingredienser. Sedan kom tonåringarna. Man lagade mat tillsammans och resultatet blev en middag där nya kontakter knöts.

5. Ordna ”Halv åtta hos mig”-kvällar

Ett annat tips för vardagsumgänge är det som en kyrka kallade ”Halv åtta hos mig”. Alla som var intresserade av att äta middag hemma hos någon i församlingen skrev upp sig på en lista. Alla som kunde tänka sig att bjuda på middag skrev upp sig på en annan lista. Sedan satte man ihop blandade grupper av familjer, singlar, äldre och yngre som under en och samma kväll åt middag i olika hem.

6. Be ihop

Att be tillsammans stärker alla relationer. Prova att avsluta söndagsskolan lite tidigare. De barn som vill, får sedan följa med upp och delta i gudstjänstens bönestund. De är speciellt när unga och äldre sida vid sida skriver böner och tänder ljus.

7. Titta på Melodifestivalen tillsammans

Det finns saker som verkar locka svenskar i alla åldrar, så som stora landskamper i fotboll eller melodifestivalen. Varför inte bjuda in till att titta på detta på storbild i kyrkan? Att tjoa glatt när Sverige gör mål eller när favoritlåten vinner förenar.

8. Mixa fikateamen

Tro det eller ej, Det händer något när man brer mackor och kokar kaffe ihop. Låt barnfamiljen som saknar far och morföräldrar i stan vara i samma fikagrupp som det äldre paret som kanske aldrig fick några barn eller barnbarn.

9. Låt generationerna synas i budgeten

Även om generationsmöten handlar om relationer kan budgetposter vara en viktig signal för att alla grupper ska känna sig prioriterade. Se till att alla åldrar finns med när ni planerar församlingens ekonomi.

10. Arbeta för hållbarhet

Allt fler kyrkor ser frågan om hållbarhet för miljö och klimat som en fråga för dem. Här har de unga och de äldre mycket att lära av varandra. De äldre har erfarenheter från en tid då man lagade saker och konsumerade mindre. De yngre gör vegetarisk mat och handlar second hand. Ordna en miljödag där ni möts och inspirerar varandra!

Läs mer: Våga blanda olika åldrar

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS