Foto: Priscilla du Preez/Unsplash Visa
Stefan och Lillemor Claar. Foto: Privat Visa
Emilia och David Sundström. Foto: Privat Visa
Mia och Samuel Sjöö. Foto: Privat Visa

Så vill jag att min partner ska trösta mig - tre par berättar

Parrelationen Kommunikation

”När jag är ledsen vill jag att Lillemor bara ska finnas där”, säger Stefan Claar.

Stefan och Lillemor Claar

Stefan: ”Jag har inte alltid så starkt behov att prata när jag är ledsen. När jag är ledsen vill jag att Lillemor bara ska finnas där. Jag kommer ihåg en särskilt jobbig period en gång, då kände jag detta att Lillemor gav mig högsta prioritet och fanns där.”

Lillemor: ”Det beror vad jag är ledsen för. Ibland vill jag få prata av mig och önskar bara att Stefan ska finnas där och lyssna. Det förekommer också att jag känner ett behov att få tugga om och önskar att jag får möta empati och tålamod då. Jag kommer ihåg en gång när jag fick ett anonymt gräsligt vykort med mycket kränkande text och blev helt förkrossad. Utan att säga något, lämnade Stefan genast jobbet och kom hem och fanns där för mig.”

Emilia och David Sundström

Emilia:”Jag vill ha odelad uppmärksamhet och närvaro. Ibland vill jag bli lyssnad på, ibland vill jag känna att vi delar det tysta. Jag glömmer aldrig för länge sedan när jag hade gått in i väggen. Då ville jag bara att David skulle hålla om mig ordentligt så att jag visste att jag fanns. Det var otroligt värdefullt.

David: ”Det som tröstar mig mest är att bli lyssnad på och att bli förstådd. Senast igår morse hade jag och min fru en stund när vi i lugn och ro hann prata igenom saker­ som hänt den senaste tiden.

Det var ingen stor sorg eller ledsamhet, men det hade legat och gnagt under en längre tid.

Nu fick vi tid för varandra. Jag blev lyssnad på och jag blev förstådd. Det blev jag väldigt tröstad av.”

Mia och Samuel Sjöö

Mia: ”För mig är det viktigt att han lyssnar och är intresserad av vad jag går igenom. Ibland kan man fastna i något jobbigt och inte se någon väg vidare. Då kan Samuel ge mig ett nytt sätt att tänka. Att bara finnas i varandras sällskap kan få ett problem att verka mindre. Jag minns ett tillfälle i mitt liv då jag gick igenom lite tråkigheter. Då blev det han sa en stor hjälp och hans närhet gav mig styrka.

Samuel: ”Jag har i mitt yrkesliv som brandman och nu polis hamnat i tuffa situationer som jag inte får prata om. Mia finns där och kan se på mig vad jag har varit med om. Det känns väldigt skönt.

Dessa händelser kan även innebära att jag drömmer mardrömmar. Då finns Mia vid min sida med en kram, en hand eller ett lugnande ord viskat i mitt öra.”

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS