Alf B Svensson, krönikör. Visa

Hittar du ingen du passar med så är det bättre att vara singel

Singelliv

De bästa personerna går inte åt först - du är ju kvar. Träffas ni senare i livet är det faktiskt större chans att det håller.

Hundratusentals kvinnor men också många män har under våren tittat på ”Bonde söker fru”, ”Paradise Hotel”, ”Gift vid första ögonkastet” och ”Förs­ta dejten”. Men också ”Love is blind” på Netflix är populär. Här ligger fokus mer på sex än vad det gör i till exempel ”Bonde söker fru”. I den här serien får vi veta vilken tjej som haft sex med flest män under ett dygn. Samtidigt verkar det för de flesta inte vara detta man egentligen söker i verkligheten. Väldigt få drömmer egentligen om att ha sex med någon som man nästa dag glömt namnet på.

Under den senaste tiden har det blivit rusning till alla dejtingappar. Undersökningar visar att de flesta som använder sig av en detjingapp är på jakt efter en hållbar relation.

Att hitta någon att älska är inte lätt. Mitt råd är att man inte ska ha bråttom. De bästa personerna går inte åt först – du är ju kvar. Träffas ni senare i livet är det faktiskt större chans att det håller. Fatta inte heller ett så viktigt beslut, som att till exempel gifta dig, när du är helt nyförälskad. I det stadiet är du drogad av dopamin och noradrenalin och kan varken se eller tänka klart. Vänta tills du nyktrat till och upptäckt att han eller hon har olika sidor. Det brukar ta ungefär ett år. Lyssna också på dina vänner och föräldrar. De kan se det du är blind för.

Insidan är viktigast. Vill du ha en hållbar relation är bra värderingar och en stark karak­tär viktigare än fysisk attraktion och stark utstrålning. Även om ni givetvis måste tända till på varandra. Ni måste inte ha samma personlighet. Det kan vara en fördel att ni kompletterar varandra. Det betyder också mycket att ni har några gemensamma intressen. Annars lever ni snart i skilda världar.

Det sker sällan någon dramatisk personlighetsförändring bara för att ni gifter er eller flyttar ihop. Därför är det viktigt att ni är generösa och omtänksamma och är bra på att reda ut konflikter. Har ni som barn blivit curlade och alltid fått stå i centrum har ni nog en del att jobba på.

Ett annat råd är att man inte ska bli ihop med någon som dyrkar och beundrar dig men samtidigt är mycket svartsjuk. I värsta fall kan det sluta med att han, som det ofta är, kontrollerar hela ditt liv och kanske till och med misshandlar dig.

Hittar du inte någon du passar ihop med är det bättre att vara singel. Du kan känna dig mer ensam i en relation som inte fungerar. Hittar du någon kommer du snart att upptäcka att den största utmaningen inte är att hitta någon att älska. Det är att älska den du har hittat. Det har jag och min fru nu försökt praktisera i femtio år.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS