Vem gör vad? På hemmaplan upplever många par att jämställdheten visar sig i hur man fördelar arbetet med de pratiska sysslorna. Parterapeut Laila Dahl menar att det är viktigt att se till att båda är nöjda Visa

Våga prata jämställdhet med din partner

Parrelationen Kommunikation

Jämställdhet är en fråga som ofta diskuteras i den offentliga debatten, men vad betyder den egentligen hemma hos er? Det är en fråga som parterapeut Laila Dahl tycker att alla par borde ställa sig.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, enligt många undersökningar. I den offentliga debatten handlar jämställdhet ofta om antalet kvinnor i styrelser, om uttag av föräldraledighet och om lika lön för lika arbete.

Men hemma i den egna relationen kommer frågan om jämställdhet ofta ned till vardagliga saker som vem som dammsuger och eller tvättar. Här måste varje par fundera över vilken fördelning som fungerar för just dem, menar parterapeut Laila Dahl:

–  Det är så lätt att lyssna på hur samhället säger att det ska se ut. Måttet på jämställdhet i det privata måste bestämmas av var och en och av er tillsammans.

Om man tar ett snack och inser att en av personerna i relationen är missnöjd med arbetsfördelningen behöver man göra något åt saken.

–  Fråga er om ni är villiga att förändra något för att hitta en lösning som funkar för båda. Om ni inte gör det är risken att besvikelser på varandra lägger sig lager på lager.

Det vanligaste tecknet på att fördelningen har blivit sned är att den ena upplever att den alltid måste påminna och tjata på den andra för att saker ska bli gjorda.

–  Känslan för den personen är ofta att den måste hålla koll på allt, annars blir ingenting gjort och det blir kaos.

Att den ena känner så behöver dock inte betyda att den andre verkligen gör för lite. Laila Dahl möter ofta par där man, när man pratar igenom situationen hemma, upptäcker att man har helt olika syn på hur mycket som verkligen måste göras eller hur fint och städat det måste vara hemma.

–  Om man har helt olika ribbor får man försöka hitta en medelväg. Något som funkar för båda.

Med lite struktur går det också att hitta en känsla av att båda tar ansvar, tror Laila Dahl.

–  Mitt första tips är tråkigt, men nästan nödvändigt. Sätt er ned och gör en lista på allt som behöver göras under en vecka. Bestäm vem som gör vad och sätt också en tidsram för när det ska vara gjort.

Att sätta detta på pränt gör att var och en tar ansvar för olika saker och den som brukar uppleva sig ansvarig för allt kan slappna av.

När listan är skriven, gäller det också att man håller sig till den.

–  Låt bli att tjata på din partner innan tiden för det som ska göras har gått ut. På så sätt visar du att du verkligen släpper ansvaret.

Något annat som kan skapa problem är att man inte är tydlig i sin kommunikation:

–  Ett exempel är att den ene säger ”hm, man borde nog ta in trädgårdsmöblerna”. Sedan hoppas man att partnern ska fatta vinken och ta tag i problemet.

Det är bättre att tala klarspråk, menar Laila Dahl.

–  Säg hellre: ”Jag skulle vilja att du tog in trädgårdsmöblerna”. Även om man kan känna sig lite krävande när man säger så är det faktiskt schysstare att vara tydlig än att sedan bli besviken på din partner för att den inte gör något den aldrig upplever att du har bett honom eller henne om.

Läs mer: Tre par svarar – Så jämställda är vi

 

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS