Pelle Hörnmark, föredetta samfundsledare för Pingst. har varit vigselförättare flera gånger, och ar dessutom sagt nej till att viga par. Foto: Natanael Johansson Visa
Samtal före vigsel. ”Den tid vi lever i är ju bitvis så förvirrad att många behöver prata igenom vad ett äktenskap egentligen innebär”, menar pastor Pelle Hörnmark. Foto: JONATHAN HAYWARD, TT Visa

Ha vigselsamtal före bröllopet - och gärna efteråt!

Singelliv Parrelationen

Att viga par är inte bara festligt, utan ett uppdrag som ska tas på allvar, menar pingstkyrkans profil Pelle Hörnmark. Om han inte tycker att paret är redo säger han ifrån.

Kyrka, klänning, blommor, mat och festlokal. Det är mycket som ska väljas då ett par planerar bröllop. Därför måste vigselförrättaren hjälpa paret att också fokusera på det viktigaste, att de faktiskt ska lova varandra trohet livet ut, menar Pelle Hörnmark, föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan.

Han är en av dem som utbildat nya vigselförrättare inom Pingstkyrkan. Mycket av kursen går ut på att lära pastorer att hålla bra vigselsamtal med de blivande makarna.

Hur ser du på rollen som vigselförrättare?

– Den är viktig. Visserligen ska jag förrätta något som Gud sedan ska ta hand om, men jag tror ändå att jag behöver ta mitt ansvar. Jag kan ju inte lämna någon ångerrätt. Därför är det bra att jag tillhör ett samfund där jag har rätt att säga nej till att viga någon.

Har det hänt att du sagt nej alltså?

– Ja, det har hänt två gånger. I de tillfällen jag sagt nej uppfattade jag att det fanns sådant i deras liv som inte var uppklarat. Jag erbjöd dem hjälp att klara ut saker, men de var inte beredda att göra det. Då sa jag att jag inte kunde viga dem.

– När jag viger vill jag känna att jag tror på relationen hela vägen. De kommer ju inte alltid leva i den medvind som den första förälskelsen innebär. Jag har också sagt nej då jag upptäckt att det fanns saker som paret dolde för varandra. Att de inte var riktigt uppriktiga och ärliga mot varandra.

Hur reagerade paren när du inte ville viga dem?

– De blev ledsna, men de väntade inte med att gifta sig utan letade upp en annan vigselförrättare.

Läs också: Kyrkorna behöver ta ansvar för singlarna – anordna fler mingel för kristna singlar!

Hur viktigt är vigselsamtalet?

– Viktigt, och kanske ännu viktigare i dag än för några år sedan. Den tid vi lever i är ju bitvis så förvirrad, med individualismen och ”what´s in it for me” -tänket, att många behöver prata igenom vad ett äktenskap egentligen innebär.

Hur många vigselsamtal brukar du ha innan ett bröllop?

– Jag brukar träffa de brudpar jag ska viga minst två gånger innan bröllopet. Det går till så att paret får berätta lite om sig själva och hur de träffades. De viktigaste är inte vilka frågor man ställer, utan att vi kan möta dem i ett samtal och se att de liksom agerar tillsammans och har ett öppet samtalsklimat med varandra.

Men har du några frågor som du alltid ställer?

– Jag frågar dem vad de ser som är bra hos sin partner och vad de retar sig på hos varandra. Sen har jag några andra frågor som är rätt så närgångna.

Vilka frågor då?

– Det har du inte med att göra (skratt), men det handlar om samliv och hur man tänker om varandra, sex och sådana grejor.

Läs också: Psykologen: Gift er inte när ni är förälskade!

Händer det att folk tycker du är fräck?

– Nej, inte fräck, men jag märker att en del tycker det är jobbigt att prata med en pastor om sådant. Därför är jag noga med att berätta att jag tänker ställa de här frågorna, men att de har möjlighet att säga att de inte vill berätta allt för mig. Min erfarenhet är faktiskt att människor ofta tycker det är skönt att lufta samlevnadsfrågorna inför sin bröllopsdag. Man kanske har haft ambitioner i sitt liv som man inte riktigt lyckats med, och då är det skönt att få berätta det för varandra. Jag gör det ju inte bara för att kolla om de är redo för äktenskapet, utan för deras egen skull.

Hur noggranna är egentligen Sveriges pastorer och präster med vigselsamtalen?

– I de sammanhang jag finns tycker jag man är noga, nästan alla mina predikantkolleger har ordentliga samtal innan de viger folk samman.

Tror du att fler vigselsamtal skulle bidra till färre skilsmässor?

– Kanske, man kan ju aldrig ha för många samtal, men jag tror det skulle vara ännu effektivare att också erbjuda paren samtal när de hunnit vara gifta i ett eller två år. De insikter man fått då när man varit ihop ett tag gör att man kan ha helt andra samtal. Vill man verkligen hjälpa människor att hålla ihop ska man göra insatser under de här första åren.

Vad är det konstigaste du har varit med om som vigselförrättare?

– Det var nog när en brud svimmade när jag höll ett alldeles för långt vigseltal.

Läs också: Checklista: Är han/hon rätt för mig?

Fakta:

  • Fakta: Vigselförrättarkurs
  • Vigselförrättarkursen inom pingströrelsen är på tre dagar och genomförs två gånger per år.
  • Kursens består av undervisning i äktenskapslagstiftningen, civilrättsliga frågor, äktenskapet i Bibeln, tystnadsrätt/tystnadsplikt, vigselsamtalen, vigselgudstjänst och själavård.
  • Efter genomförd kurs ansöker Pingst till Kammarkollegiet om behörighet att vara vigselförrättare.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS