Har du svårt att ta kritik från din partner?

Parrelationen Kommunikation

Skyller du på andra när du blir kritiserad eller något går snett?

Fenomenet är inte helt ovanligt och kan ofta dyka upp i en relation. Den ena parten skyller alltid ifrån sig, allt elände är alltid någon annans fel. Men är det verkligen så?

– Självklart inte, säger Fixa Kärlekens relationsexpert Laila Dahl.

Hur hänger det då ihop för personen som alltid skyller på andra? Gör man det för att skydda sig själv eller för att man faktiskt på fullt allvar tror att det alltid är alla andras fel?

– Det skiftar förmodligen. När det är skarpt läge och du får kritik så går det förmodligen så snabbt att inta försvarsläget, så i stunden kanske du verkligen upplever att det är någon annans fel. Men när det har lugnat ner sig kanske du kan tänka att jag hade nog del i det här i alla fall, säger Laila.

Vad beror det på om jag har väldigt lätt för att gå i försvar när jag får kritik?

– En anledning kan vara att du har vuxit upp i en familj eller i ett sammanhang där du fått väldigt mycket kritik och där du kanske också har blivit skammad – du har fått stå och skämmas för att du inte räckt till eller för att du gjort något fel.

–  Det gör ont, och för att kunna hantera det som barn utvecklar du en strategi, ett sätt att förhålla dig, genom att vända det utåt och skylla ifrån dig, säger Laila.

Läs också: Så här påverkar din barndom ditt kärleksliv i dag

Vad gör det med mig själv om jag alltid skyller på andra?

– Om ingen kritik når fram till dig är risken stor att du slutar att utvecklas som person och börjar leva i någon slags låtsasvärld där du ljuger för dig själv, säger Laila.

Ett förhållande där den ena parten alltid skyller ifrån sig när man får kritik är inte särskilt hälsosamt för någon. Inte för den som skyller ifrån sig och inte heller för den som kommer med kritik.

– För den som påpekar något negativt blir det lätt en känsla av att inte släppas in, att inte bli hörd när man kommer med sin åsikt. Att inte bli trodd och emottagen skapar en känsla av distans i förhållandet, säger Laila.

Vilket råd skulle du ge till någon som vill bryta det här mönstret av att bara skylla ifrån sig?

– Jag skulle uppmuntra den här personen att gå tillbaka och fundera på hur det var när du var barn. Kan det vara så att du fick med dig någon skamkänsla över att ha fel eller göra fel? Fanns det mycket av kritik och att peka finger när jag var barn? Då kan du ha skyddat dig genom att skylla på andra, säger Laila.

Vägen att bryta mönstret går genom att förstå att i dag är jag vuxen. När min partner kommer med kritik är det inte för att skada mig, bara för att påpeka min del i det som hände.

–  Det ligger något gott i att inse att man har gjort fel, menar Laila.

Något som också är bra att påminna sina barn om detta.

– Gå före och visa att du som vuxen äger dina misstag. Säg förlåt och erkänn att du gjorde fel. Och när ditt barn erkänner sitt misstag, säg vad bra! i stället för att gå på och öka skuldkänslan.

Läs också: Vi frågar tre kristna par: Kan ni erkänna när ni haft fel?

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS