Vi har alla bevittnat det. Den vansinniga treåringen som ligger på golvet i livsmedelsbutiken och gråtskriker att mamma eller pappa är dum. Den uppgivna föräldern som står bredvid och skäms samtidigt som han eller hon undrar hur den ska göra nu. Hanna Möllås, psykoterapeut med familjeinriktning möter en del av dessa familjer i samtal:
– När barnen är i treårsåldern är det många föräldrar som undrar om det är något fel på deras barn. Men att inte kunna reglera sina utbrott och känslor behöver inte betyda att barnet har en diagnos. Allra oftast beror det helt enkelt på att barnet går igenom en utvecklingsfas.
När barnet är tre år gammalt har det lärt sig att göra mycket själv, och nu vill man testa hur långt man får gå. Då kan det bli en smäll att upptäcka att man inte alltid får som man vill.
– Tänk dig att du som vuxen gillar kaffe, men att någon bestämmer att du ska dricka te. Så kan det kännas för ett barn som är i trotsåldern. Skillnaden är att barn är barn, och som barn behöver man lära sig att de vuxna ibland vet bättre vad som är bäst för en.
Trotset kommer och går genom hela barnets uppväxt. En annan typisk period när många barn blir väldigt arga på sina föräldrar är sexårsåldern. Det är en tid när barnets behov av självständighet ökar. Barnet vill upptäcka vad det tycker om och inte tycker om och det kan leda till en hel del konflikter med omgivningen.
Det positiva med dessa perioder är att barnen under dessa tider övar på att stå upp för sig själva. Därför är det viktigt att man som förälder både vågar sätta gränser, samtidigt som man visar att det är okej för barnet att visa vad man känner.
Det är bra att som förälder före utbrotten tänka igenom hur man vill bemöta sitt barns ilska och trots. När man väl står där öga mot öga med ett barn som om och om igen säger emot, eller skriker åt en, är det inte alltid så lätt att vara pedagogisk. Ändå måste man som förälder försöka reglera sin egen ilska.
– Jag tycker inte att man får använda hot eller bete sig på ett sätt som väcker barnens rädsla. Man får inte heller säga sådant man verkligen inte menar.
För att man som förälder inte ska gå över gränsen måste man lära sig att känna av när man är nära den. En sak som kan fungera för föräldrar som lever tillsammans är att hitta på ett kodord som man säger när man är nära att explodera på sitt trotsiga barn.
– Om mamman till exempel säger ”torsk” så vet pappan att nu är det läge att ta över en stund, så att mamman får andas.
Ett annat råd som Hanna brukar ge till föräldrar som kämpar med barn som genomgår trotsperioder är att försöka få egna stunder av lugn och återhämtning.
– En personlig andakt på några minuter kan göra stor skillnad. Att be, och fundera över vem man vill vara gör något med oss. Sedan kan man suga lite på det där som Paulus säger i Bibeln: Bli arg, men synda inte.
Vi frågar barn: När blir du riktigt arg på dina föräldrar?