Så blir ditt barn redo för lägret!

Barn och tro

Snart drar de igång, alla de kristna barn- och tonårsläger som anordnas under sommaren. Kanske packar just ditt barn för att åka med och kanske är nerverna på helspänn! I dag tipsar vi om hur du förbereder ditt barn för att lägret ska bli en så bra upplevelse som möjligt.

Väskorna är packade. Sovsäck, tandborste, bibel, anteckningsbok och myggmedel. Att åka på ett kristet barn- eller tonårsläger är en fantastisk möjlighet för ditt barn. Många barn får nya kompisar och skaffar sig soliga och roliga minnen för livet. På läger kan man också upptäcka nya saker i sin tro och kanske kommer ditt barn hem med en ny gudsupplevelse.

Men läger kan också innebära utmaningar. Man kan känna sig vilse i gruppen och längta hem. Busiga nätter kan göra att tröttheten slår till och det är inte säkert att alla barn känner sig hemma i samlingarna. Därför finns det saker som kan vara bra att prata med ditt barn om innan han eller hon åker.

För det första: Förbered ditt barn på att det första dygnet på ett läger kan vara lite jobbigt. När barn och vuxna som inte brukar umgås så tätt plötsligt kommer samman i en ny konstellation känner sig många osäkra. Då kan det vara bra att ditt barn vet att det inte bara är han eller hon som känner sig osäker. De allra flesta famlar under första dygnet efter att hitta sin plats i gruppen. Dessutom tar det en stund att ”bo in sig” rent praktiskt på en ny plats. Redan dygn två, när man har hunnit prata med någon ny kompis, när man provsovit i sin säng, och när man vet var toalett, matsal och samlingssplats ligger brukar allt kännas bättre. Uppmuntra ditt barn att ha tålamod och att inte bestämma sig för att lägret är dåligt bara för att det kanske känns jobbigt i början.

För det andra: Tala om för ditt barn att man kan vara den man är, även på läger. Kanske åker ditt barn på ett kristet läger där alla lyfter händerna i lovsången, eller där alla verkar uppleva Gud på ett visst sätt. Men Gud har skapat varje människa unik och han möter oss som vi är och där vi är. Därför behöver vi aldrig känna press att vara andliga på samma sätt som någon annan.

För det tredje: Påminn ditt barn om att det är bra med sömn! Barn som inte sover drabbas ofta av en en läger-dipp efter några dagar. Det kan yttra sig som hemlängtan eller i att man hamnar i bråk, eftersom kroppen och hjärnan inte fått vila. Visst ska man passa på att busa när man är på läger, men uppmuntra gärna ditt barn att vänta med att dygna till sista natten. Det är helt okej att vara trött som en zombie när man ändå ska åka hem.

Läs mer: Vilket läger ska du åka på i sommar?

För det fjärde: När ditt barn kommer hem, ge möjlighet till vila! Barn som har varit på läger är trötta, det är nästan mer regel än undantag. Så om möjligt, bjud inte hem hela släkten första kvällen och lämna plats för sovmorgon dagen efter.

För det femte: Var beredd att lyssna! Att få berätta vad man varit med om på ett läger är ett sätt att landa, förankra och ta med lägerupplevelserna in i den vanliga verkligheten hemma. Ställ frågor om lägret, men tillåt också ditt barn att berätta i sin egen takt. Vissa barn öser ur sig allt som hänt redan i bilen hem.

För andra kan det ta några dagar innan man plötsligt vill berätta något.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS