Magnus Sternegård. Visa

"Som ledare måste man sätta andra före sig själv"

Barn och tro

Pålitlig, tydlig och rolig. Så ska en bra barnledare vara enligt de barn Dagen talat med. I helgen ordnas den nationella konferensen för kristna barn­ledare och en av konferensens föreläsare är Magnus Sternegård. En av de förebilder han kommer att lyfta fram är Vips-gruppledaren Håkan.

På fredag beräknas nästan 900 barn och ungdomsledare från hela landet komma till Livets ord i Uppsala där den nationella barnledarkonfensen ordnas för fjärde gången. Scoutkårsledare, barnkörledare, söndagsskolledare och ledare för kyrkans sportgrupper samlas för seminarier och gudstjänster. Magnus Sternegård, biträdande generalsekreterare och barn och ungdomskoordinator på organisationen Equmenia ska föreläsa om hur man möter barn i mellanstadieåldern.

Han menar att man som barnledare kan lära sig mycket av att fundera över vilka ledare som betydde något för en själv:

– Jag bruka ta min Vips-gruppledare Håkan som exempel när jag ska inspirera ledare. Han hade hand om en intressegrupp för alla oss som ville lära oss närradio. Grejen med Håkan var att han hade ett genuint intresse av att få oss barn att upptäcka något som han själv hade upptäckt.

Minnet av den gamla Vips-gruppsledaren Håkan är från Magnus uppväxtår i Skellefteå. Vips-gruppen som gjorde närradio möttes under en höst, och ledaren Håkan gav barnen ett tydligt uppdrag.

– Han sa att under den här terminen ska ni göra ert eget radioprogram. Allt handlade om oss. Det var inte Håkan som ville göra ett program genom oss, utan hans fokus var att hjälpa oss att lyckas. Det var så bra.

Magnus Sternegård minns sedan hur de andra deltagarna i närradiogruppen hoppade av en efter en.

– Men Håkan stod kvar i sitt ledarskap även fast det till slut bara var han och jag. Vi ska göra det här programmet, sa han.

Under den här tiden hände det vid ett tillfälle att Håkan ringde hem till Magnus bara för att berätta att han inte skulle kunna vara med på Vips-träffen nästa gång.

– Det kanske inte låter som någon stor grej, men för mig är det här kvalitativt ledarskap. Att verkligen ta sin uppgift på allvar.

Vid terminens slut var det planerade radioprogrammet färdigt.

Det var en stor händelse för en tioåring att ha gjort ett radioprogram själv:

– Jag har lyssnat på det som vuxen och skrattat åt hur dåligt det var. Men även det programmet inte blev så bra, lärde jag mig desto mer om ledarskap den där hösten. Tack vare Håkan. Han var en person som verkligen klev in i sitt ledarskap och sedan stod han kvar.

När Magnus Sternegård möter andra som ska leda barn och ungdomar talar han ofta om vikten av att barn får möta trygga ledare.

– Därför är det viktigt att ledaren själv först har mognat så pass mycket i sitt eget liv att han eller hon kan sätt andra före sig själv. Först då är man redo för att bli ledare.

De här egenskaperna kan enligt Magnus Sternegård komma tidigt. Hans egen förebild Håkan var bara en tonåring. Kanske hade någon äldre i kyrkan gett honom en utmaning.

– Som äldre ledare i kyrkan ska man alltid hålla utkik efter ledaregenskaper hos de yngre.

Samtidigt, menar Magnus, är det viktigt att även de som har varit ledare länge behåller sin ödmjukhet.

– Alla ledare kan växa varje dag. Var vaken och nyfiken på Gud och din omgivning! Jag tror mycket på mentorskap. Att själv vara ledd för att kunna leda andra. Då kan man mogna, säger Magnus Sternegård.

Läs mer: Barn svarar: Hur är en bra ledare?

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS