Foto: Unsplash Visa
Hanna Möllås. Foto: Natanael Johansson Visa
Tre frågor att ställa till din partner – och prata om Visa

Tre viktiga frågor att ställa till din partner

Kommunikation

Fixa kärlekens expert Hanna Möllås ger råd för hur ni kan komma ur destruktiva mönster genom att ställa frågor - och lyssna på svaren.

Här ä tre viktiga frågor att ställa till din partner.

1. Känner du att jag respekterar dig?

I ett förhållande är det viktigt att båda parter visar varandra lika mycket respekt. Att båda känner sig likvärdiga och att man jämkar med varandra. Maktbalansen mellan två makar kan påverkas av yttre faktorer, så som hur framgångsrik den ene eller andre är på jobbet, eller hur viktiga uppdrag man har på fritiden. Men den kan också bero på personlighetsdrag och självförtroende. Våga prata med varandra om detta och våga uttrycka vad det innebär för dig att bli respekterad. Gör det gärna under ett tillfälle när ni inte är oense i en viss fråga, utan när allt är lugnt omkring er så att ni kan tänka i större.

2. Hur avslutar vi våra gräl?

Alla par grälar ibland, men det är viktigt att grälen inte pågår i all evighet. En sak som kan göra grälet lagom stort är att man låter bli att ta upp det man är oense om precis när det hänt, eftersom det oftast är lättare att prata konstruktivt om en sak när man inte gör det i affekt. Det är också viktigt att man tillåter att grälet kommer till en punkt där man bestämmer: ”Nu räcker det. Nu har vi pratat färdigt om det här, åtminstone för den här gången.” Annars finns en risk att den ene bara fortsätter att klaga på sin partner tills den andre bryts ned. Ett tips kan också vara att ha ett ”paus-ord” som man använder när man behöver stanna och få andas för att den andre ”går på” för hårt.

3. Hur mår du i dag?

Prata med varandra om vardagliga saker och kolla av läget med varandra ofta. Lyssna noga på din partner, för då blir din partner trygg. Trygghet är underskattat i ett förhållande. Motsatsen är att leva i rädsla för att att den andre ska bli för arg och det är inte en miljö där kärleken kan växa. Trygghet skapas när vi känner oss sedda och där hemmet får vara en plats för vila och återhämtning. Det är en jätteviktig del i familjers återhämtning att man kan vara sig själv och släppa sina fasader tillsammans med sin partner.

Läs mer: Så vet du om du lever i en destruktiv relation

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS