Nya äventyr. Laila Dahl brukar tipsa par som vill bryta tristessen att ge är att upptäcka något nytt tillsammans. ”Den nya aktiviteten kan locka fram sidor som du aldrig sett hos din partner. Det skapar spänning och lockar ofta till skratt”, säger hon. Visa
Laila Dahl är terapeut och Fixa kärlekens relationsexpert. Foto: Privat Visa

Tänd relationsgnistan igen

Parrelationen

Åk till en ny plats tillsammans, gör något ni aldrig har gjort eller försök minnas er första tid tillsammans. I dag handlar Fixa kärleken om att få upp gnistan när relationen går på tomgång.

Känns det som om er relation blivit lika grå som november-världen utanför? Laila Dahl, Fixa kärlekens parterapeut möter ofta par som efter några år tillsammans beskriver det som om går mer på gammal vana och rutiner än på lust och glädje.

– Att det blir så i perioder är mera regel än undantag och därför ska man inte börja måla upp katastrof-sceniarer för fort. Måbra-känslan i ett singelliv går också i perioder.

Det första man behöver fundera över, menar Laila Dahl, är om det verkligen är relationen som gör att livet känns trist. Ibland kan det, när man tänker efter, vara så att det är något annat som är fel. Ett jobb där man inte trivs eller får någon bekräftelse på att det man gör är bra, eller kanske är det existentiella frågor som kommit ikapp.

– Jag har faktiskt mött människor som hoppat från relation till relation för att få kärlek och passion, när det man egentligen längtar efter är Gud, säger Laila Dahl.

Läs mer: Tio tecken på att ni har det bra i ert förhållande

 

Om man ändå kommer fram till att det är relationen som behöver åtgärdas ska man inte låta det gå för länge. Alla vet att förhållanden kommer in i svackor, men om du känner att du saknar något bör du ta det på allvar. Många av de par som Laila Dahl möter har gått för länge innan man väljer att jobba med sin relation.

– Det svåraste är att när enbart en person tycker att något saknas, medan den andre uttrycker att den är nöjd. Man kan aldrig säga till sin partner att det är du som har problem. Om den ena inte tycker att den får det den behöver så har ju båda ett problem.

Lailas tips är att alla som lever i en parrelation stannar upp ibland och stämmer av med varandra.

–  Våga fråga din partner vad han eller hon längtar efter. Vad är bra i er relation, vad är dåligt och vill ni göra något åt det.

Om båda är överens om att jobba på relationen har man goda förutsättningar att få uppleva passion igen, menar Laila Dahl.

Så hur gör man då, för att få upp gnistan?

–  Det första rådet jag brukar ge är att prata igenom vad ni längtar efter, och vad det var ni gjorde under den där tiden när ni hade det som bäst. Kanske kommer ni på att ni brukade prata längre stunder med varandra eller att ni tog i varandra oftare. Börja göra det igen!

Ett annat tips Laila brukar ge är att man bryter invanda mönster genom att till exempel åka tillsammans till en helt ny plats.

–  Det behöver inte vara en dyr resa till ett annat land utan det kan räcka med att åka till en stad någon timme bort. Att upptäcka något nytt tillsammans stärker vi-känslan.

Läs mer: Dejta din partner fast ni är gifta

 

Man kan också bryta mönstret genom att göra en aktivitet tillsammans som man aldrig gjort tidigare.

–  Prova en annorlunda sport, gå en danskurs ihop eller lär er göra sushi! Den nya aktiviteten kan locka fram sidor som du aldrig sett hos din partner. Det skapar spänning och lockar ofta till skratt.

Ibland behöver man inte ens gå utanför dörren för att bryta mönstret.

– Prata om ett nytt ämne som ni aldrig pratat om förut. En vecka kanske ni väljer frågan ”Vad är livskvalitét för dig”? Öva på att låta din partner prata till punkt utan att du går emot eller avbryter. När det är din tur, prata bara utifrån dig, utan jämförelse.

Läs mer: Detta visste jag inte om min partner

 

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS