Fixa kärleken, relationsexpert. Hanna Möllås, Sexolog. Foto: Natanael Gindemo Visa
I dag handlar Fixa kärleken om hur du hittar tillbaka till lusten för livet och för din partner. Foto: Matheus Ferrero Visa

Vi har ingen lust till någonting längre

Parrelationen

Sexolog Hanna Möllås: “Gud har skapat oss till lust och njutning. I stället stressar vi sönder oss.”

Lust. Det är ett begrepp vi ofta förknippar med sex. Parterapeut och sexolog Hanna Möllås, är också van att vid att det är just så samtalen hos henne brukar börja. När människor söker hjälp vill många att hon ska råda bot på deras bristande sexlust. Men under de senaste åren har hon märkt en trend. Många uttrycker att man faktiskt tappat lusten till allt.

– Senast häromdagen satt jag med en mycket ung person som borde känna att den hade allt framför sig, men som i stället uttryckte att den tappat meningen med livet och livsglädjen. Då tänkte jag att något verkligen är fel.

Att människor i alla åldrar, och även kristna, uttrycker en sådan livsleda, blir allt vanligare. Hanna Möllås tror att en av anledningarna till att vi drabbas av detta är vårt höga tempo:

– Vi stressar och det ställs många krav på oss. Sedan tror vi också att livet ska vara kul och spännande hela tiden. För många blir det ytterligare ett krav.

Som kristen terapeut tycker Hanna Möllås att det här är sorgligt:

– Gud har ju skapat oss till lust och njutning. ”Berusa er av kärlek” står det i Höga visan. I stället stressar vi sönder oss.

Läs också:  Psykologen: Öva upp din medkänsla med dig själv

Men det går att hitta tillbaka till lusten, tror Hanna Möllås. Det kan vara en hjälp att förstå vad vi människor behöver för att känna lust. En sådan sak är trygghet. Även det finns det faktiskt bibliska belägg för.

– Anstifta inget ont mot din broder som tror sig bo trygg i din närhet, står det till exempel i Ordspråksboken. Trygghet är så viktigt i relationen mellan människor. Om vi går runt och känner oss spända tillsammans med den vi lever med, och om vi drivs av osäkerhet är det svårt att känna lust.

Trygghet kan också komma av att man har en tro på Gud, menar Hanna Möllås. Att öva sig i tillit, och påminna sig om att någon har tänkt goda tankar för oss, är en hjälp för många. Något annat som kan få oss att känna lust är att se till att vi får slappna av och ha roligt.

– Tänk efter, när skrattade du senast? Eller vad tycker du är härligt att göra? Kanske behöver du planera in tid för att ringa en vän du tycker om att prata med? Eller bara ta en kaffe i solen?

Att se till att man får de där stunderna är ett steg i riktning mot att man ska tycka att livet är roligare. Njuter man av livet, har man större chans att också få lust till sex. Det går ofta hand i hand, menar Hanna Möllås. Hon är dock noga med att beslutet att avsätta tid för att njuta och slappna av, inte får förvandlas till prestationskrav och känslan av att livet måste vara toppen jämt.

– Om du inte upplever lust och glädje just nu, kan det hjälpa att tänka på årstiderna. Gud skapade naturen i cykler, och så tror jag även att det är med våra liv.

Läs också: Sätt stopp innan en av er är otrogen

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS