Kärleksjakten. När vi söker en partner använder vi både känsla och logik. För vissa är känslan viktigare, för andra logiken. Visa

Hur vet jag att jag funnit den rätta?

Singelliv

Den frågan ställer många till parterapeut Laila Dahl. I dag handlar Fixa kärleken om pirr i magen och om att våga hålla huvudet kallt. För vissa saker kanske faktiskt måste stämma, rent logiskt?

Tänk om det fanns ett recept. En checklista med vilken man kunde kontrollera om en person skulle passa ihop med just dig. Då kanske det skulle vara enklare för människor att hitta rätt. Många har genom åren kommit till parterapeut Laila Dahl och undrat hur det ska kännas, när man verkligen funnit kärleken. Och hur väl måste man matcha varandra?

–  På de här frågorna finns inga enkla svar som gäller för alla. För precis som när det gäller annat i livet fungerar vi människor så otroligt olika när vi ska hitta kärleken.

I jakten på en partner använder vi både känsla och logik. För vissa är känslorna absolut viktigast.

–  Ofta är det personer som är känslostyrda i det övriga livet också. Man kanske till exempel väljer jobb utifrån vad man har för passion. Lön och trygghet är inte lika viktigt.

Läs mer: Checklista: Är han/hon rätt för mig?

 

För sådana personer kan det vara mycket viktigt att veta att man åtminstone initialt varit superattraherad och förälskad i sin partner. Annars känns det inte rätt.

Ibland kommer människor till Laila Dahl och undrar hur viktig den första förälskelsen är när man ska finna kärleken.

–  Då brukar jag säga att den första förälskelsen är ett måste om den känns som ett måste. Mitt råd är att helt enkelt lyssna till sig själv.

Det finns nämligen de för vilka känslorna av passion inte alls är lika viktiga.

–  En del av oss styrs mer av logik och tankar i livet. Det kan visa sig i att vi till exempel väljer ett jobb utifrån hur marknaden ser ut. När det gäller kärleken är man noga med att hitta en partner som har ungefär samma värderingar som en själv. Och kanske samma intressen.

Läs mer: Tre pastorer svarar – så visste jag att jag funnit kärleken

 

Även för dessa personer är känslorna viktiga, men man behöver inte ha det så himlastormande:

–  Jag möter många par som levt lyckliga med varandra utan att vara upp över öronen förälskade. I stället beskriver man en känsla av samhörighet och samstämmighet och det behöver inte vara sämre. Återigen, lyssna på dig själv.

Men finns det då inget som måste stämma för alla som söker den rätte?

–  Jo, vissa saker är ganska självklara att fundera över när man träffar någon. Dels tycker jag man ska kolla av med den andre hur hans eller hennes värderingar ser ut. Om ni tänker olika i grundläggande frågor så som barnuppfostran och moral bör ni ta ställning till om ni kan leva med varandras olikheter.

Laila Dahl tror också att det kan vara värt att fundera över om era respektive livsdrömmar kommer att rymmas inom den nya relationen?

–  Om den ene till exempel vill göra karriär i London och den andre vill ha sex barn och bo i Småland kan det hända att uppoffringen blir för stor.

När det gäller frågan om hur det ska kännas när det känns rätt, brukar Laila Dahl ofta dela ett råd som hon själv fick som ung vidare:

–  Någon sa till mig att ett förblivande lugn ofta är det samma som Guds ja. Förblivande oro kanske i stället ska betraktas som ett nej. Om du känner dig osäker och inte vet vad du ska göra, gör ingenting. Gå inte vidare förrän lugnet infinner sig.

Läs mer: Helena och Peter gifte sig igen efter 17 år som skilda

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS