Ett sms eller en lapp i köket till din partner kommer garanterat uppskattas om han eller hon har kärleksspråket ord. Foto: Ellinore Wolf Visa

Så visar du kärlek till den som har kärleksspråket ord

Parrelationen Kommunikation

Kärleksspråk: Bekräftande ord. Den som har bekräftande ord som kärleksspråk känner sig älskad och uppskattad av uttalad bekräftelse och komplimanger. Att du med ord beskriver och uttalar vad de betyder för dig är avgörande för dem. Bekräfta din partner innan han eller hon hinner be om det.

Det finns fem kärleksspråk, och alla har vi ett eller två som starkast signalerar kärlek till oss och får oss att känna oss älskade. De olika språken är tid, uppmuntrande ord, fysisk beröring, tjänster och gåvor.

Om du och din partner talar olika kärleksspråk så har ni allt att vinna på att lära er mer om hur den andra ger och tar emot kärlek. Att lära sig att fylla på sin partners kärlekstank kan vara vägen till en starkare relation.

Gör vårt test först: Vilket är ditt kärleksspråk?

 

Personer med ord som kärleksspråk uppskattar:
Komplimanger och uppskattning uttryckta i ord. De mår allra bäst när de får höra andra säga hur mycket de uppskattar dig, hur värdefull du är – och gärna varför. De mår också extra gott av att få en komplimang när de ansträngt sig och gjort sig extra fina eller har nya kläder. Personer med ord som kärleksspråk lägger även ofta själva stor vikt vid att tala om för sina nära och kära att de älskar dem, eller berättar du vad andra betyder för dem genom att säga ”Du är så bra” eller ”Vad fin du är”, och även gärna ge en förklaring till varför.

Personer med ord som kärleksspråk ogillar:
Avsaknad av bekräftande ord. Precis som uppmuntran och kärleksfulla ord får dem att må bra och växa, så kan avsaknad av desamma innebära känslor av ledsamhet. Hårda ord, krav och tjat går rakt in som ingenting annat, och gör ont. Ord som många andra skulle skaka av sig med en axelryckning, sårar dessa personer långt mer än många andra kan förstå.


När din partner har ord som kärleksspråk kan det låta så här:
”Jag älskar min fru, och säger det till henne hela tiden, men hon uttrycker väldigt sällan vad hon känner för mig. Jag skulle bli så glad att höra att hon är stolt över mig eller att hon är glad att jag finns.”

 

Om du anar, eller i vårt test har fått veta att din partner har ord som kärleksspråk finns flera saker Du som partner kan agera för att visa kärlek på ett sätt som han eller hon lätt tar till sig.

Kanske känns det onaturligt och konstruerat för dig till en början, särskilt om du själv inte har behovet själv av att bli bekräftad med ord, men när du ser vilken skillnad det gör, och hur din partner lyser upp, kommer du snart att göra det med glädje.


Tips:

  • Träna dig på att ge komplimanger och med ord visa din uppskattning så fort du får chansen.
  • För den som inte har lätt till orden, kan en idé vara att lyssna vad andra säger och fundera ut bra komplimanger och faktiskt skriva ner dem. Öva sedan på att säga dem.
  • Överraska din partner, skriv små meddelanden med fina komplimanger eller hälsningar, i sms eller på en lapp.

Läs allt om de andra kärleksspråken: tid, tjänster, gåvor och beröring.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS